Menu

VVV-Venlo OldStars: Voetbal én sociaal contact

woensdag 13 oktober 2021

De VVV Foundation bewijst met het project VVV-Venlo Hortus Groep OldStars dat voetbal voor iedereen is. Ook al ben je op leeftijd, voetballen is nog altijd een optie. Bij de OldStars van VVV-Venlo wordt er elke week wandelvoetbal gespeeld en dat is voor veel ouderen een uitkomst. Op die manier kunnen ze voetballen, blijven ze fit en komen ze onder de mensen.

Woensdagochtend rond 10.00 uur betreden de eerste spelers het kunstgrasveld op het jeugdcomplex van VVV. Klaar voor een potje voetbal. Wandelvoetbal welteverstaan. Bij het woord voetbal is wandelen wellicht niet het eerste wat in je opkomt, maar het blijkt toch een uitstekende combinatie te zijn. Wandelvoetbal is namelijk een uitkomst voor de deelnemers van OldStars.

Ben Geraads is iemand waarvoor het project van de VVV Foundation een mooie toevoeging is op zijn dagelijkse leven. Hoewel hij inmiddels 74 jaar oud is, blijft voetbal belangrijk voor hem. “Ik vind voetbal nog steeds heel leuk en het helpt me om fit te blijven. Daarnaast is het ook belangrijk voor de sociale contacten. Ik woon alleen, dus dan is het wel fijn als je af en toe wat andere mensen kunt spreken en grapjes kunt maken. De VVV Foundation maakt het mogelijk dat ik kan doen wat ik graag doe. Alleen kun je dat niet, dus het is heel goed dat de VVV Foundation dit soort projecten heeft.”

“Ik vind het spelletje gewoon heel leuk”
Terwijl de OldStars middenin hun partijtje zitten, valt het op dat er niet alleen maar mannen op het veld staan. Wie goed kijkt, ziet dat er ook één vrouw van de partij is. Antoinette Poels doet al vanaf 2016 mee en is momenteel de enige vrouw bij de OldStars. Enige vrouw of niet, ook voor haar geldt dat wandelvoetbal een uitkomst is. “Het maakt me helemaal niet uit dat ik de enige vrouw ben, ik vind het spelletje gewoon heel leuk. Normaal voetballen kan ik niet meer, maar op deze manier kan ik het toch blijven doen.” Dat de 62-jarige Antoinette nog op het voetbalveld staat is helemaal bijzonder gezien haar geschiedenis. “Ik heb zelf altijd gevoetbald totdat ik ernstig ziek werd. Ik heb toen drie maanden in het ziekenhuis gelegen en dat heb ik maar net overleefd. Toen ik daarna van wandelvoetbal hoorde en bij de OldStars kwam kijken, was ik direct verkocht.”

Toch weer kunnen voetballen
Ook de 67-jarige Piet Lipsch (op de foto aan de bal) kan dankzij de VVV Foundation blijven voetballen terwijl hij dat eigenlijk al uit zijn hoofd had gezet. “Ik heb jarenlang gevoetbald, totdat ik problemen kreeg met mijn knie.  Ik mocht niet meer voetballen van de orthopeed, maar toen legde ik hem uit wat wandelvoetbal is. Dat wilde hij nog wel een kans geven, alleen dan wel met een kniebrace. Sindsdien voetbal ik bij de OldStars en dat gaat nog steeds hartstikke goed. Voetbal is altijd alles geweest voor me en ik vond het verschrikkelijk dat ik moest stoppen. Dankzij dit project van de VVV Foundation kan ik toch weer voetballen en daar ben ik heel blij mee.”

Voetballen kan dus ook voor mensen die al wat ouder zijn nog voor veel plezier zorgen. Daarnaast zorgt het voor meer sociaal contact, iets wat zeker ook prettig is voor Piet, die vanuit Zuid-Limburg naar Venlo verhuisde. “Ik kende eigenlijk niemand toen ik hier kwam, maar ik ben erg goed opgevangen bij de OldStars en voelde me snel thuis. Zonder de VVV Foundation had ik al deze mensen niet gekend, dus ook voor het sociale contact is het erg belangrijk.”

De VVV Foundation bedankt Hortus Groep en Pearle Opticiens Venlo voor hun bijdrage aan dit project.

mf2