Menu

VVV breekt Groningse muur niet

zaterdag 3 april 2021

In Covebo Stadion - De Koel - was het zaterdag 3 april na een week ‘verplichte rust’ vanwege het interlandweekend weer tijd om te voetballen. FC Groningen maakte de lange reis vanuit het noorden naar Venlo als de nummer zes van de Eredivisie. VVV-Venlo bivakkeert net onder de streep op de zestiende plek en zal punten moeten gaan pakken, wil het die plaats weer verlaten.

Trainer Jos Luhukay mocht deze avond aantreden voor zijn debuut in De Koel. Uiteraard was het niet de eerste keer dat hij een officiële wedstrijd van VVV-Venlo meemaakte, maar alle voorgaande keren deed hij dat als speler van de geelzwarten. Deze avond betekende het de eerste thuiswedstrijd voor de Venlonaar als trainer van ‘zijn’ VVV.

Het was FC Groningen dat het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd creëerde. In de derde minuut zeilde een voorzet van links over alles en iedereen heen en kwam de bal met een stuit bij El Hankouri. Die volleyde de bal, weliswaar ook met een stuit, op de bovenkant van de lat. Aan de andere kant was er in de vijfde minuut een schietkans voor Georgios Giakoumakis. Zijn eerste waarschuwingsschot ging echter in het zijnet. En zo startte de wedstrijd met een gelijk opgaand spelbeeld. Aanvoerder Matusiwa van Groningen was de eerste die de gele prent getoond kreeg van scheidsrechter Nijhuis. Hij maakte op het middenveld een overtreding op Vito van Crooij. Dat deed hij in minuut zeven.

De wedstrijd kabbelde voort en er gebeurde niet veel noemenswaardigs tot aan minuut twintig. Toen herhaalde zich de geschiedenis uit van een klein kwartier eerder zich. Kristopher da Graca speelde Vito van Crooij in, die op zijn beurt een flinke tik op zijn voet kreeg van Matusiwa. En weer was de uitkomst hetzelfde: geel én dus rood voor de aanvoerder van FC Groningen. Het zorgde ervoor dat VVV-Venlo verder op kon schuiven naar voren. In de 24e minuut was er een hoge bal die Zinedine Machach vergat te controleren, maar ervoor koos om op doel te koppen. Hij kon met zijn kopballetje keeper Padt echter niet in de problemen brengen. Even later vertrok Georgios Giakoumakis op randje buitenspel richting het Groningse doel. Nijhuis constateerde echter dat hij over dat randje had gestaan. Was dat niet het geval geweest, dan had de Griekse topscorer moederziel alleen op avontuur kunnen gaan op zoek naar een doelpunt.

Op het halve uur besloot Jos Luhukay om de aanvallende stellingen te versterken. Hij haalde Roy Gelmi, als één van de drie centrale verdedigers, naar de kant en bracht met Yahcuroo Roemer aanvallende power. VVV-Venlo nam meer en meer het initiatief. Dat mocht ook wel uiteraard, met elf tegen tien. Het was echter Groningen dat in de 39e minuut toch een kansje kreeg via Strand Larsen. De spits speelde zich knap vrij tussen enkele geelhemden en werkte af. Thorsten Kirschbaum zag de bal in het zijnet verdwijnen. Vanuit VVV-zijde werd er inmiddels aan een omsingeling van het vijandelijke doel gewerkt. Het was Simon Janssen die in de 41e minuut vanuit die stellingen het doel van Padt onder vuur nam. Hij schoot van ruim 25 meter voorlangs. De laatste kans voor rust kwam er vanwege een overtreding op Tobias Pachonik. De daaropvolgende vrije trap werd er door Vito van Crooij in geslingerd, maar niemand kon zijn hoofd tegen het leer aanzetten, waardoor ook deze kans in schoonheid stierf. Met nog 45 minuten voor de boeg met elf tegen tien moest hier meer uit gehaald gaan worden door de mannen van Jos Luhukay.

Na rust was het wederom VVV-Venlo dat de klok sloeg. Er was na amper één minuut al een goede actie van Tristan Dekker die een corner versierde. Diezelfde Dekker schoot uit de corner even later de letter ‘R’ uit de sponsoruiting van Welkom Energie, wat betekende dat hij iets te hoog mikte om Padt te doen beven. Wie dat wel deden waren Te Wierik en Suslov in de 56e minuut. Zij bleven beide, na een duel met Zizou, liggen met een blessure. De twee Groningers krabbelden op. Voor de VVV-er betekende het einde wedstrijd. Hij werd, na zijn lange afwezigheid, nu uit voorzorg gewisseld. Jafar Arias kwam in de ploeg voor de Fransman.

Na een uur spelen kwam Yahcuroo Roemer er goed door over rechts. Hij passeerde zijn directe tegenstander en drong het strafschopgebied binnen met de bal aan de voet. Voor de goal kon echter niemand zijn voorzet verzilveren. De aanvalsgolven van de thuisploeg begonnen heviger en heviger te worden. In de 64e minuut dacht iedereen aan een penalty toen ‘Jako’ in de zestienmeter over het been van Dammers heen ging. De VAR oordeelde alleen dat de Groningse verdediger de bal speelde en niet de voet van de Griek. En zo bleef Groningen op de been in De Koel. De uitploeg meldde zich al even niet meer voor het doel van Thorsten Kirschbaum. Het was VVV dat aanval na aanval opzette. Dat leidde een kwartier voor tijd eerst tot een glijpartij van Tobias Pachonik in de zestien van Groningen en even later tot een kopballetje van Georgios Giakoumakis wat Padt eenvoudig kon pakken.

De laatste tien minuten gingen in toen VVV de druk nogmaals opvoerde. Een voorzet van Yahcuroo  Roemer kwam opnieuw bij Giakoumakis. Wederom was het Padt die ditmaal de Griekse spits van scoren afhield. In minuut 87 gebeurde iets wat werkelijk niemand had zien aankomen. FC Groningen produceerde misschien wel het enige schot uit de tweede helft, maar die vloog binnen achter Kirschbaum… El Hankouri was de doelpuntenmaker met het fraaie afstandsschot.

De extra blessuretijd bedroeg 6 minuten en dat betekende dat VVV nog wat tijd had om er minimaal een gelijkspel uit te slepen. Dat leek er ook te komen toen Yahcuroo Roemer de bal beheerst achter Padt schoof na een prachtige bal van achteruit door Christian Kum. Na lang passen en meten besloot de VAR het doelpunt alsnog af te keuren. Giakoumakis had de bal onderweg met zijn kleine teen aangeraakt en op dat moment stond Roemer wél buitenspel… Het zat deze avond dan ook opnieuw niet mee.

Dat werd nogmaals bevestigd doen Giakoumakis een minuut later alsnog een grote kans kreeg. Zijn kopbal belandde net naast de verkeerde kant van de paal. Het was het laatste wapenfeit na ruim 96 minuten en dus stond VVV opnieuw met lege handen. De negende keer op rij alweer, een negatief clubrecord. Dat kon er dit seizoen ook nog wel bij.

Volgende week opnieuw een thuiswedstrijd in Covebo Stadion - De Koel -. Dan is PSV de tegenstander.

VVV-Venlo - FC Groningen 0-1  ( 0 - 0 )
87. El Hankouri 0-1
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel:
Rood: Matusiwa ( 20/2xg)

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Da Graca, Kum, Gelmi (Roemer/33 ), Dekker(John/90 ), Schäfer, Machach (Arias/59 ), Janssen, Giakoumakis, V.v.Crooy
FC Groningen: Padt, Itakura, Dammers, Te Wierik ,Gudmundsson, El Messaoudi, Da Cruz (Joosten/89 ), Suslov (Dankerlui/79 ), Matusiwa, El Hankouri, Larsen (v.Hintum/86 )

mf2