Menu

VVV Foundation ‘laat boeken zwerven’

vrijdag 15 mei 2020

De VVV Foundation draagt er, samen met Bibliotheek Venlo, aan bij om meer boeken ‘te laten zwerven’ in Venlo en omstreken. De twee organisaties werken al samen op het gebied van het project ‘Scoor een Boek’. In het kader van dit project ondersteunen beide instanties nu gezamenlijk Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Mayke Steeghs, verbonden aan de Bibliotheek Venlo en projectleider van ‘Scoor een Boek’:  “Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend.”

Onderzoeken wijzen uit dat het fenomeen ‘laaggeletterdheid’ in Venlo en omstreken behoorlijk groot is. Landelijk gezien verlaat nog steeds 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben lezende kinderen later meer kans op een goede toekomst.

Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, breiden hun woordenschat sneller uit en presteren beter op school. Maar dan hebben ze natuurlijk wel leuke boeken nodig. Lastig als schoolboeken op school moeten blijven als het vakantie is, of erger nog: als iedereen zoals nu vaker gedwongen thuis zit. En dan zijn óók de bibliotheken nog minder vaak open. Dan komt het heel goed uit als er een KinderzwerfboekStation in de buurt is dat nog wel open is.

Simon Janssen, selectiespeler van VVV-Venlo én ‘Scoor een Boek’-ambassadeur: “In een gewone zomervakantie van zes weken zakt het leesniveau van kinderen vaak al fors. Nu hebben de kinderen in ‘Coronatijd’ bijna twee maanden thuis gezeten. Kun je nagaan! En dan moet de zomervakantie nog komen… Daarom brengen wij vandaag, in samenwerking met de Bibliotheek Venlo, een hele stapel boeken naar één van KinderzwerfboekStations in Venlo.”

Simon bezorgt de boeken maandag 18 mei aanstaande met de BieBies Bus bij het KinderzwerfboekStation van Carmen en Izabella Houben, twee van de KindAmbassadeurs van Kinderzwerfboek. Moeder Daphne hierover: “Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. Zeker ook in deze tijd is dat een hele uitdaging. Wij voorzien ook andere KinderzwerfboekStations van boeken, dus de dozen zijn van harte welkom want de boeken zullen allemaal in Venlo ‘uit zwerven’ gestuurd worden. Carmen en Izabella gaan de boeken van zwerfstickers voorzien.”

Hoe het werkt? Kinderzwerfboeken zijn boeken met een zwerfsticker, die zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken worden doorgegeven of ‘te vondeling gelegd’ op scholen, in wachtkamers, in minibiebs, winkels, treinen of in een KinderzwerfboekStation. In Nederland zijn ruim 3500 KinderzwerfboekStations, waarvan ruim 200 in Limburg. Dit zijn speciale plekken waar kinderen kinderzwerfboeken kunnen brengen en halen.

Alle kinderen zijn er welkom en iedereen kan meedoen. Als je thuis boeken in de kast hebt die je niet meer leest, kun je gratis de zwerfstickers aanvragen en op je boeken plakken. Daarna leg je ze ergens neer waar veel kinderen komen.

Stephanie van Altena van Stichting Kinderzwerfboek: “Het zou fantastisch zijn als iedereen de KinderzwerfboekStations gaat gebruiken en gaat helpen bevoorraden. Door gratis zwerfstickers aan te vragen via onze website of door de boeken bij een KinderzwerfboekStation te brengen. Dan kunnen de kinderen toch blijven lezen, ook als er thuis niet genoeg boeken zijn. Als we allemaal onze uitgelezen boeken delen is er genoeg te lezen voor iedereen!”

Meer informatie tref je op www.Kinderzwerfboek.nl

mf2