Menu

VVV kansloos in Alkmaar

zaterdag 16 februari 2019

Coach Maurice Steijn toverde een verrassende opstelling uit de hoge hoed in het verre Alkmaar. Achterin speelde Dekker op rechts waardoor Rutten naar de linkerflank verhuisde. Centraal speelde Post naast Röseler. Daardoor was er op het middenveld een plekje gereserveerd voor Evert Linthorst, die samen met Seuntjens en Van Ooijen het middenveld vormde. Geen Sušić dus, die wel op de bank zat. Voorin speelden Joosten, Mlpapa en Grot, waarmee een ultra-offensief VVV aan de aftrap stond in Alkmaar.

De ploeg in vorm was natuurlijk AZ, dat in 2019 al vijf keer won en ook al vijf keer achterin de nul hield. Ga er maar aan staan. Ook tegen VVV konden de Alkmaarders in hun sterkste opstelling aantreden.  Ondanks de aanvallende intenties van VVV was de openingsfase duidelijk voor de thuisclub. Attent verdedigen en een oplettende Unnerstall voorkwamen een snelle achterstand. Toch viel de 1-0 al in de zevende minuut. Een onschuldig ogende diepe bal van AZ werd net even van richting veranderd door een Venlose verdediger, waardoor Guus Til opeens vrije doortocht kreeg. De AZ-captain rondde keurig af.

VVV had nog best wat balbezit en was af en toe dreigend, maar er was te weinig beweging voorin, waardoor AZ geen moeite had om de bezoekers tegen te houden. Toch kwam er een halve kans, maar een subtiele steelbal van Seuntjens werd niet begrepen door zijn medespelers. Even kater werd Mlapa weggestuurd en zijn snoeiharde voorzet zorgde voor gevaar. Het bleef bij een hoekschop die resulteerde in een uithaal van Joosten. Het schot ging echter hoog over de goal van Bizot. En even later lag de tweede goal in het Venlose netje. Balverlies in de opbouw bracht Calvin Stengs oog in oog met Unnerstall. Het Alkmaarse talent scoorde eenvoudig: 2-0. Er was een kwart wedstrijd gespeeld. Na een dik half uurmocht Grot het proberen met een vrije schop vanaf een kleine dertig meter. De bal viel wel, maar net te laat, zodat het gewoon een doelschop werd voor de thuisclub. AZ speelde intussen steeds slordiger, wat de amusementswaarde voor de neutrale toeschouwer geen goed deed.
Kort voor rust was er nog een fraai schot van Joosten. Net als in Den Haag ruim een maand geleden sneed hij naar binnen. Zijn schot draaide dit keer echter rakelings langs de verkeerde kant van de kruising. Het bleef 2-0.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit het kleedlokaal. De eerste kans na rust was voor AZ. De mee opgekomen Svensson mikte op de korte hoek, maar Unnerstall was op zijn post. Dat was hij even later opnieuw toen Idrissi vrij voor hem stond. Een minuutje later schoot diezelfde AZ-aanvaller op de paal. Dat de 3-0 toch viel, was niet meer dan logisch. De trekker werd overgehaald door Mats Seuntjens, nadat VVV opnieuw balverlies leed in de opbouw.
AZ grossierde vervolgens in kansen, maar Unnerstall was geweldig op dreef. Dat was maar goed ook, want de thuisclub was minimaal een klasse beter dan VVV, helaas. Met nog een dik kwartier te spelen mocht Joosten aanleggen vanaf dik twintig meter. Zijn vrije schop ging rakelings naast. Maar AZ bleef de betere ploeg en bleef ook aanvallen. Dat leverde ook kansen op, maar gelukkig geen treffers.

In de slotfase scoorde VVV zowaar bijna. Dekker mocht uithalen, maar Bizot redde met meer geluk dan wijsheid. Uit de corner die volgde, kopte Seuntjens rakelings over. Met kinst en vliegwerk en een fantastische Unnerstall in de goal, bleef het bij 3-0.

AZ - VVV-Venlo  3-0 ( 2- 0 )
Doelpunten: 7. Guus Til 1-0, 23. Calvin Stengs 2-0, 61. Seuntjens 3-0.
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof.
Gele kaart: Maher, Hatzidiakos (AZ), Van Ooijen (VVV-Venlo).

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall, Dekker, Post, Röseler, Rutten, Seuntjens, Linthorst, Van Ooijen ( 75. Van Bruggen), Joosten, Mlapa, Grot.

mf2