Menu

VVV onderuit in Utrecht

zondag 14 februari 2021

Op Vastelaovendzondag én Valentijnsdag 14 februari mocht VVV-Venlo de trip maken naar Utrecht. Daar wachtte middenmotor FC Utrecht deze middag op de mannen van trainer Hans de Koning. In de basis, op Valentijnsdag, hoe kan het ook anders: A. Donis. Oftewel Tassos Donis, de gehuurde Griek van Reims, mocht zijn basisdebuut maken. Dat betekende tevens dat hij met zijn broer Christos werd herenigd op het veld. Naast de twee broers stond er uiteraard nóg een Griek in een geelzwart tenue op het veld: topscorer van de Eredivisie Georgios Giakoumakis.

In de eerste minuut meteen twee hele grote kansen voor de thuisploeg. Warmerdam mocht na 30 seconden doorlopen, en vond voor het doel bijna de vrijstaande Dalmau. Die wist echter niet af te drukken. De aanval ging echter door en nog géén twintig seconden later was het wederom Dalmau die werd gevonden voor de neus van Thorsten Kirschbaum. De inzet van de Utrechtse spits was echter te zacht om de Duitse doelman te verrassen. Even later was het Maher die vanuit het middenveld Van der Streek binnendoor bereikte. Hij draaide weg van Danny Post en trachtte het Venlose doel onder vuur te nemen, maar zijn inzet belandde naast. Het was een ware belaging van de Venlose vestiging in de eerste minuten. Daar had De Koning ook voor gewaarschuwd. VVV zou ‘onder de druk uit moeten voetballen’. Tassos Donis was de eerste die in de 7e minuut liet zien hoe dat werkte. Op de eigen 16 meter onderschepte hij de bal. Als een hazewind snelde hij, met twee tegenstanders op z’n hielen richting Utrechtse helft. Daar kon hij pas vlak voor de achterlijn afgestopt worden ten koste van een corner. Die corner leverde niks op, maar Tassos Donis had wel even laten zien waarvoor hij gehaald is. Inde 19e minuut was er vervolgens weer gevaar voor het Venlose doel. Een voorzet van Boussaid werd ter nauwernood voor het eigen doel weggehaald door Roy Gelmi. VVV-Venlo was tot op dat moment niet écht dreigend voor het doel geweest van keeper ölschlager, maar in de 21e minuut had het tóch 0-1 moeten zijn. Goed doorzetten van Vito van Crooij over rechts, bracht de bal via Georgios Giakoumakis bij Zinedine Machach. De Franse middenvelder had echter van de bal af moeten blijven en Tassos Donis zijn gang moeten laten gaan.

De Griek had de bal namelijk voor het inschieten. Nu werd het een half schot, half voorzet van Machach en kon Jako niet meer afwerken. Een dot van een kans die door een communicatiestoornis om zeep werd geholpen. Aan de andere kant was er precies op het half uur een zwaar bestrafte handsbal van Danny Post bij een Utrechtse corner. Het hoofd van Willem Janssen stuurde de bal naar de uitgestoken arm van de opspringende aanvoerder van VVV-Venlo. Nijhuis zag er in eerste instantie geen strafschop in, maar op aanraden van de VAR gaf de leidsman toch een strafschop. Zuur, want Danny Post had de bal nooit zien aankomen. Maher liet zich het cadeau echter niet ontnemen en pakte de bal vol overtuiging om de penalty te nemen. Hij had echter buiten de katachtige duik van Thorsten Kirschbaum gerekend. De Duitse goalie ranselde de penalty uit de hoek.

En zo bleef het 0-0 na 31 minuten in de eerste helft. Een minuut later was het Tobias Pachonik die aan de andere kant ontsnapte. Zijn harde voorzet bereikte de instormende Giakoumakis net niet. VVV kroop steeds meer uit de verdedigende stellingen en trachtte het Utrecht lastig te maken. Rechtsback Ter Avest was in de 38e minuut echter alsnog dichtbij de 0-1. Zijn bekeken schot eindigde via de knuisten van Thorsten Kirschbaum op de paal. Daar had VVV geluk… kort daarop kon Vito van Crooij slim uitverdedigen en lanceerde hij en passant Zinedine Machach richting het Utrechtse doel. De rush van de Fransman eindigde in een schot, wat hoog over ging. Beter had hij het overzicht kunnen houden en voor de breedtepass richting Georgios Giakoumakis kunnen gaan. Zowat een minuut later kon Christos Donis de bal op het middenveld oppakken. Hij behield wél het overzicht en bereikte Tobias Pachonik op rechts. Zijn voorzet was echter niet nauwkeurig genoeg en eindigde tegen een Utrechts been. Het was het laatste wapenfeit van een boeiende eerste helft waarin Utrecht de meeste kansen kreeg, maar VVV qua grote kansen niet onder deed. Geen van allen gingen er echter in waardoor het 0-0 stond bij rust.

In de rust géén wissels bij beide ploegen. Na de aftrap van VVV-Venlo was de eerste fase van de tweede helft een spel op het middenveld. De eerste 10 minuten viel er weinig spannends te beleven of het moet de driedubbele wissel zijn geweest bij FC Utrecht. Dalmau, Boussaid en Van Overeem verlieten het veld en voor hen in het veld Mahi. Aan de andere kant moest Kristopher da Graca, die goed stond te spelen, er echter na 55 minuten splen vanaf met een liesblessure. Hij werd vervangen door Arjan Swinkels. Vlak na het wisselfestijn mocht Zinedine Machach door het midden opstomen. Zijn steekpassje werd door Georgios Giakoumakis opgepikt, waar hij de pass dit keer beter had kunnen laten schieten voor Tassos Donis. Nu moest de topscorer zich eerst nog draaien voordat hij kon afwerken op doel. Enkele minuten later was het aan de andere kant wél prijs. Kerk bediende bij de tweede paal de pas ingevallen Mahi, die binnenkopte via het hoofd van Tobias Pachonik: 1-0. Vanuit de aftrap was het vervolgens weer Utrecht dat met Mahi gevaarlijk werd. De aanvaller vuurde een schot af op Kirschbaum, dat de Duitser alleen met een sierlijke zweefduik kon keren. Het was funest geweest als VVV binnen twee minuten twee tegendoelpunten had geïncasseerd. Nu bleef het bij 1-0 en konden de Venlose bezoekers nog steeds op jacht naar de gelijkmaker. Dat moest de ploeg doen zonder Tassos Donis, die in de 67e minuut het veld moegestreden moest verlaten. Josua John was zijn logische vervanger.

Mahi bleek een speler te zijn om rekening mee te houden de rest van de wedstrijd, want hij mocht in minuut 69 alweer vervaarlijk uithalen. Zijn schot trof echter geen doel. Dat deed Vito van Crooij even later ook niet, toen hij afdrukte na een goede combinatie met Georgios Giakoumaiks. Het spel golfde nu op en neer. In de 72e minuut teisterde Kerk van dichtbij de lat en vier minuten later geselde Maher de paal. Het was VVV-Venlo dat in die fase het pure geluk aan hun zijde had. Zeker toen Thorsten Kirschbaum het zelf ook afdwong met een fantastische redding op een schot van Kerk in de 78e minuut. Toen waren overigens Chris Kum en Jafar Arais al binnen de lijnen gekomen voor Christos Donis en Tobias Pachonik. Toch nam de ploeg uit Venlo niet genoegen met de huidige stand. Zo probeerde Zinedine Machach de goalie van FC Utrecht te verschalken, maar aan zijn schot ontbrak vaart én precisie. Het zoeken van de aanvallers zorgde voor meer ruimte in de defensie van de Venlonaren. Zo wist Maher in de 85e minuut aan de bal te komen, en met een lijp schot de bal achter Thorsten Kirschbaum te schieten. Na de 2-0 leek het dan ook gespeeld in De Galgenwaard, totdat Georgios Giakoumakis niet vrijwillig naar de grond ging in de zestien van de thuisploeg. Het was keeper ölschlager die op de Griekse spits inliep, terwijl de bal niet meer in de buurt was. Zowel de VAR als scheidsrechter Nijhuis namen de tijd om met een beslissing te komen, maar uiteindelijk kreeg VVV toch de penalty toegewezen. Doelpuntenmaker van beroep en aanstichter van de pingel, Georgios Giakoumakis ging zelf achter de bal staan en wist zonder twijfel de bal strak in de rechterbovenhoek te knallen. Met de inmiddels lopende blessuretijd van 5 minuten en een scoreverschil van één doelpunt probeerde VVV er nog alles aan te doen om het doel van de Domsteldelingen opnieuw te vinden. Zonder succes, na een mislukte vrije trap van Vito van Crooij, was het slot voor de thuisploeg. In de snelle omschakeling wist Mahi voor de tweede keer deze middag de bal achter Thorsten Kirschbaum te schuiven. Daarna was het duel dan ook direct afgelopen.

Zonder punten vandaag, kan VVV alweer vooruitkijken naar de inhaal-wedstrijd voor de KNVB Beker tegen NEC. Vanwege de staat van het veld in Stadion De Goffert zal deze wedstrijd gespeeld worden in Erve Asito, de thuishaven van Heracles Almelo. Kan er voor het eerst sinds het seizoen ’87/’88 weer eens de halve finale van het bekertoernooi behaald worden? We gaan het a.s. woensdag om 16:30 uur zien! 

FC Utrecht - VVV-Venlo 3-1 ( 0 - 0)
61. Mahi 1-0, 85. Ramselaar 2-0, 90+1/p Giakoumakis 2-1, 90+5 Mahi 3-1
Scheidsrechter: Dhr.Nijhuis
Toeschouwers:

FC Utrecht: Oelschlägel, Ter Avest, St.Jago, Janssen, Warmerdam, Maher, v.d.Streek, v.Overeem (Ramselaar/56), Kerk,Dalmau (Sylla/56), Boussaid (Mahi/56)
VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik (Kum/5), Gelmi, Da Graca (Swinkels/56), Guwara, Post, V.v.Crooy, C.Donis (Arias/75), A.Donis (John/67), Giakoumakis, Machach

mf2