Menu

VVV pakt punt in blessuretijd

zondag 25 november 2018

De thuiswedstrijd tegen AZ was vooraf al tekenend voor de hele competitie tot dusver. De winnaar zou immers op de vierde plek belanden, de verliezer op de achtste. Zo dicht zit alles tegen elkaar aan dit seizoen. De competitie borrelt over van de spanning. VVV moest het in elk geval doen zonder Roel Janssen. De Venlonaar was geschorst, maar heeft bovendien een knieblessure die hem tot de winterstop aan de kant zal houden.

De eerste kans was voor AZ. Na een inschattingsfout van Borgmann kreeg Gudmondsson vrije doortocht. Vrijstaand schoot hij vol op de paal. In de rebound ging de bal via een Venloos been rakelings naast. De Alkmaarders waren de baas in De Koel. VVV hapte naar adem. En toen lag de bal ineens op de stip. Een halve kans voor AZ leek verloren te gaan, maar de VAR greep in en stuurde Manschot naar het videoscherm. De scheidsrechter was onverbiddelijk: Promes had een overtreding gemaakt en kreeg geel, AZ kreeg een buitenkansje vanaf elf meter, dat werd verzilverd door Koopmeiners. De strafschop bleek overigens terecht gegeven. 

Vrijwel in de tegenaanval kreeg VVV een kans. Grot werd gevloerd en VVV kreeg een vrije schop. Bizot had alle moeite met het ziedende schot van Grot. Maar daarna was het even louter rampspoed. Eerst moest aanvoerder Danny Post naar de kant met een spierblessure, amper twee minuten later kwam AZ op 0-2. Idrissi kapte zich makkelijk vrij en scoorde beheerst.

De grote vraag was hoe VVV met deze tegenslagen om zou gaan. Het antwood luidde: niet goed. De ploeg kon geen vuist maken en AZ was heer en meester. Het was een kwestie van doorbijten en niks meer weggeven tot de rust in de hoop dat trainer Steijn met een briljante ingeving het tij zou weten te keren. En toen was het opeens 1-2. Mlapa werd de diepte ingestuurd door Seuntjens en wist daar wel raad mee. Tussen twee verdedigers in wist hij Bizot te verschalken: 1-2. De vraag was wat de treffer zou doen met het overwicht van de gasten. Niet veel, helaas. Zo dwong Idrissi Unnerstall tot een puike redding en schoot Til boven de Duitse doelman op de lat. Maar de achterstand was verkleind en dat gaf hoop. En hoop doet leven. Zeker omdat AZ voor de rust geen treffers meer liet aantekenen en de marge zeker overbrugbaar was.

Het spel was kort na de hervatting in elk geval meer in balans dan voor rust. VVV had meer balbezit en was ook dreigend. De thuisclub ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, al was ook AZ natuurlijk af en toe dreigend voor de Venlose goal  Na een kwartier liet VVV het tempo iets zakken. Het devies leek krachten sparen om in de slotfase toe te slaan. Toch was er nog een kansje voor Opoku, maar uit een moeilijke hoek schoot hij net naast.  Met nog twintig minuten te gaan ging het tempo inderdaad weer omhoog. De eerste mogelijkheid was voor Grot, maar zijn snoeiharde schot werd van richting veranderd en leverde slechts een hoekschop op. In de slotfase kwam Joosten als extra aanvaller in de ploeg voor verdediger Promes in de hoop iets te forceren. Het publiek liet zich massaal horen en leek te proberen om de geelzwarten naar een punt te schreeuwen.

In de slotfase kwam ook Kum nog om als stormram te fungeren. De Venlose druk leverde een vrije schop op in kansrijke positie, maar de bal strandde in de muur. De druk bleef. Maar na een terechte rode kaart voor Van Ooijen in de slotminuten, leek het pleit beslecht.

Leek, want Joosten scoorde alsnog de gelijkmaker. De invaller kapte zijn man uit en draaide de bal knap om Bizot in de lange hoek. Goal!! Maar de assistent stak zijn vlag omhoog vanwege vermeend buitenspel. Even leefde Venlo tussen hoop en vrees, maar de VAR constateerde dat de goal telde: 2-2. En dat  betekende een gewonnen punt tegen een betere tegenstander!

VVV - AZ 2-2 ( 1-2 ).
Doelpunten: 7. Koopmeiners 0-1 (strafschop), 15. Idrissi 0-2, 30. 1-2, 90+3. Joosten 2-2.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot.
Gele kaart: Promes, Röseler, Opoku, Unnerstall (VVV-Venlo).
Rode kaart: 90. Van Ooijen (VVV-Venlo).
Toeschouwers: 6.217.

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall, Rutten, Promes ( 78. Joosten), Röseler, Borgmann ( 86. Kum), Seuntjens, Post ( 14. Van Ooijen), Susic, Opoku, Mlapa, Grot.

mf2