Menu

VVV strijdend ten onder in Sittard

zaterdag 30 januari 2021

Gestaag dwarrelde de sneeuw zaterdag 30 januari neer in het Fortuna Sittard Stadion. In een ijzige en vrieskoude wind kwamen de beide ploegen ten tonele voor de derby Fortuna Sittard – VVV-Venlo. Bij VVV-Venlo één wijziging in de basiself ten opzichte van de oorwassing die de ploeg van Hans de Koning nummer twee van de ranglijst Vitesse gaf, jl. woensdag: Evert Linthorst ontbrak. Voor hem speelde Yahcuroo Roemer. 

Na het eerste fluitsignaal: meteen vuurwerk tijdens de derby. Weliswaar niet in het veld, maar erbuiten. Buiten het stadion werd een minutenlange vuurwerkshow in gang gezet. Het was alsof het oud-op-nieuw, een maandje geleden, ingehaald werd in Sittard. Scheidsrechter Gözübüyük moest wel onderbreken, aangezien naast de oorverdovende knallen ook de nodige rommel op het veld belandde. Na de hervatting was het vuurwerk het eerste aan de zijde van VVV-Venlo. E  hoekschop van Vito van Crooij leek een prooi voor de Fortuna-verdediging te worden, maar belandde plotsklaps voor de voeten van Roy Gelmi. De Nederlandse Zwitser haalde met links uit, maar zijn schot ging net over het doel van keeper Van Osch. In de fase die daarna kwam, waren beide ploegen zoekend. De eerste kans viel pas weer te noteren in de 21e minuut, toen Yahcuroo Roemer over rechts opstoomde. Hij zag de opkomende Georgios Giakoumakis, maar voordsta de bal bij de Griek aan kon komen, had Vito van Crooij in het strafschopgebied al een overtreding gemaakt. Een minuut later was het Vito van Crooij die een voorzet met het hoofd wist te verlengen, maar bij de tweede paal was Jako net te laat om binnen te kunnen tikken. De tegenstoot was zo mogelijk nog gevaarlijker. Flemming kreeg daarin de bal op maat na een goeie actie van Seuntjens en Hansson. De bal met de zijkant van de voet had echter niet genoeg snelheid om Thorsten Kirschbaum in gevaar te brengen. De acties volgende zich nu in een rap tempo op: Georgios Giakoumakis draaide goed weg, maar Angha stak daar een stokje voor: geel en een vrije trap. Vito van Crooij bracht met een fijne trap Roy Gelmi in stelling. Zijn geplaatste kopbal teisterde het houtwerk buiten bereik van Van Osch. Daar was VVV dichtbij de openingstreffer. Die viel echter aan de andere kant. In de 32e minuut gaf Roy Gelmi goed rugdekking, maar zijn terugspeelbal was kort. Thorsten Kirschbaum moest alles op alle zetten om een tegentreffer te voorkomen. Dat lukte, ten koste van een hoekschop, die Kristopher Da Graca weggaf toen hij de bal van de lijn kopte. Uit de corner kopte de volledig vrijstaande Flemming echter raak: 0-1. Wat kansenverhoudingen betreft was het wellicht niet terecht te noemen dat de thuisploeg op voorsprong kwam, maar de stand stond wel op het scorebord in de 33e minuut. VVV-Venlo liet zich echter niet van de wijs brengen. In de 37e minuut werd het hoofd van Giakoumakis gevonden, die keeper Van Osch echter niet wist te verschalken. Het was tot dan toe zeker nog niet de avond van de Griek, die enkele beuken van met name Venlonaar Janssen te verwerken kreeg. In de 44e minuut, vlak na wederom een blessurebehandeling, was Jako het zat. Hij gaf Janssen opzichtig een duw en kreeg geel. Het was de laatste noemenswaardige actie voor rust, zodat de thuisploeg gingen rusten met een voorsprong: 1-0.  

Beide ploegen kwamen ongewijzigd de kleedkamer uit. Het was Fortuna dat de eerste kans na de thee kreeg: een leep balletje van Janssen op Cox zorgde ervoor dat de Engelsman richting achterlojn kon trekken. Vandaar uit produceerde hij een voorzet, waarmee Thorsten Kirschbaum het heel lastig had. De toestormende Flemming was er bijna nog als de kippen bij om het leer in te tikken. Toch lukte dat de maker van de 0-1 niet. Een snelle counter in de 54e minuut leidde even later tot een schot van Hansson, maar daar lag Kirschbaum niet wakker van. Waar hij wél wakker van lag, was de overtreding die Kristopher Da Graca even later maakte op Flemming. Ondanks dat er totaal geen bal in de buurt was, vond scheidsrechter Gözübüyük de botsing in het strafschopgebied een penalty waard. Vol verbijstering reageerde heel VVV op de beslissing van de leidsman, maar het besluit werd niet meer teruggedraaid. Seuntjens maakte dankbaar gebruik van het buitenkansje: 2-0. Het was het signaal voor De Koning om een dubbele wissel toe te passen: Christos Donis en Yahcuroo Roemer moesten het veld verlaten. Jafar Arias en Torino Hunte waren de vervangers van het tweetal. Op het uur was er een vrije trap die Vito van Crooij zich toe-eigende. Zijn loepzuivere trap vond het uitgestoken been van… Georgios Giakoumakis. Met nummer 21 van het seizoen tekende hij voor de aansluitingstreffer: 2-1. De mannen in het blauw hadden nog ruim een half uur om de achterstand ongedaan te maken. In een aanvallende opstelling startten de aanvalsgolven op het Fortuna-doel. De eerste gevaarlijke situatie voor de ogen van Van Osch werd ingeleid door Vito van Crooij. Hij zag de vrijstaande Torino Hunte op links. Die dacht het leer een flinke ros te geven, maar zijn vuurpijl vloog over het Sittardse doel. Een tweede poging van Hunte, nog geen twee minuten later, werd door Giakoumakis gevaarlijk van richting veranderd. Van Osch stond echter goed op te letten en pikte de bal uit de korte hoek. Ook daarna bleef VVV druk zetten op het doel van Fortuna. Een lange bal van Machach was net te hoog voor Giakoumakis en een schot van Post belandde in het zijnet. Intussen bleef De Koning aanvallend wisselen: Josua John voor Gelmi en later Christian Kum als extra spits in plaats van Machach. Maar, zoals het dan zo vaak gaat: de goal viel aan de andere kant: uit een counter was het eerst nog Kirschbaum die knap redding bracht, maar hij was kansloos op de rebound van Rienstra, die de wedstrijd in het slot leek te gooien. Leek te gooien, want vanaf de aftrap gaf Hunte de Venlonaren nog hoop met een afstandsschot, dat de aansluitingstreffer betekende. Helaas was dat ook meteen het laatste wapenfeit en kon VVV de bal niet nog eens in de zestien meter van Fortuna pompen, want Gözübüyük floot vrijwel meteen na de aftrap van Fortuna voor het laatst, waarmee de 3-2-eindstand definitief op het scorebord kwam.

Fortuna Sittard - VVV-Venlo 3-2 ( 0-1 )
33. Flemming 1-0, 58. Seuntjens 2-0, 63. Giakoumakis 2-1, 90+1 Rienstra 3-1, 90+2 Hunte 3-2
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel: Angha,Janssen (Fortuna S.), Kirschbaum, Giakoumakis, Da Graca (VVV-Venlo)

Fortuna Sittard: v.Osch, Tirpan, Angha, Janssen, Cox, Rienstra, Flemming, Tekie, Semedo (v.Beijnen/90+3 ), Seuntjens(Smeets/90+2 ), Hansson (v.d.Buijs/81 )

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi(John/81 ), Da Graca,G uwara, Donis (Arias/61 ), Post,Machach (Kum/88 ), Roemer (Hunte/61 ), Giakoumakis, V.v.Crooy

mf2