Menu

VVV toont karakter

zaterdag 7 november 2020

Twee weken na de enorme zeperd op de eigen mat in Covebo Stadion - De Koel -, was het zaterdagavond 7 november weer tijd om voor een competitiewedstrijd aan te treden op het eigen natuurgrasveld. Trainer Hans de Koning had met zijn technische staf een uitgekookt tactisch plan bekokstoofd. Torino Hunte en Jafar Arias stonden in de basis in een 4-4-2 systeem, waar ook Steffen Schäfer en Arjan Swinkels weer op een basisplaats konden rekenen. De van een schorsing teruggekeerde Christian Kum en de van een blessure herstelde Lukas Schmitz begonnen vanaf de bank.

Heracles startte furieus aan het duel. Meteen vanaf de aftrap probeerde de voorste Heraclieden een verassingsaanval uit te voeren. Daar stak Danny Post echter een stokje voor. De vrije trap na 20 seconden van de wedstrijd eindigde in de handen van doelman Thorsten Kirschbaum.

In de 7e minuut was daar een goede aanval van Heracles waar Van de Water ploeggenoot Szöke vond in het strafschopgebied van de Venlonaren. Het schot van de Serviër vloog via een Venloos been naast de goal.

Toen de Almelose gasten uitgeraasd waren, was er in de 11e minuut een combinatie tussen Vito van Crooij en Tobias Pachonick die de Duitser hard voorlangs het doel langs speelde. Zowel Jafar Arias als Georgios Giakoumakis waren echter niet op hun post bij de eerste of tweede paal. Even later was het wederom een voorzet van Pachonik die dit maal zowel bij de eerste paal als bij de tweede paal een Venloos been trof. De eerste, Jafar Arias, kon het leer echter niet goed genoeg toucheren, waardoor de bal bij de tweede paal voor de voeten van Evert Linthorst sprong. De jonge Venlose middenvelder mikte net iets te hoog met zijn rechterbeen. Nauwelijks een minuut later, verspeelde een Heraclesverdediger de bal simpel en mocht Jafar Arias vrij voor doelman Bucker aanleggen. Hij was echter niet zelfzuchtig en zag zijn Griekse maatje Giakoumakis opduiken naast hem. De bal van Arias was echter net iets te kort, waardoor de Griekse goalgetter lijf en leden erin moest gooien om de bal nog te raken. Dat lukt hem, maar daardoor kon hij niet doeltreffend afwerken. VVV-Venlo werd gevaarlijke en gevaarlijker. Heracles werd teruggedrongen op eigen helft en het was in de 21e minuut de volgende aanvalsgolf die op de zwart-witte verdedigingsmuur beukte. Torino Hunte penetreerde tot in de zestienmeter en zag Georgios Giakoumakis volledig vrij staan. Die laatste nam de bal aan en wilde uithalen op de kist van Bucker, maar werd gestuit door een Heracles-been. Scheidsrechter Martens moest de VAR raadplegen om te zien of het daadwerkelijk een overtreding was, maar dat bleek duidelijk het geval te zijn. Giakoumakis ging zelf achter de bal staan en nam een korte aanloop maar vond helemaal in het linkse hoekje keeper Bucker op zijn weg. Daardoor bleef het na het Venloos beleg helaas nog altijd 0-0.

Heel Heracles stond te bibberen op de benen. Dat werd misschien nog wel het beste geïllustreerd door het feit dat Vloet in de 30e minuut de bal het stadion uit ramde na een kansrijke aanval voor de bezoekers. De thuisploeg gooide ziel en zaligheid in de wedstrijd. Dat leverde aanvoerder Danny Post in de 31e minuut een te zwaar aangerekende gele kaart op. Zes minuten later werd zijn collega Vito van Crooij op de bon geslingerd na een felle overtreding. Het leek net of juist dat Heracles wakker schudde, want uit de eerste de beste aanval na die overtreding was het Van de Water die in de 38e minuut Thorsten Kirschbaum verschalkte met een bekeken schuiver: 0-1. Die stand was totaal tegen de verhouding in. VVV had tot dan toe het betere van het spel. Maar de aloude voetbalwet luidt: ‘als je ze er zelf niet in schiet…’. En zo geschiedde. VVV was een paar minuten van de leg, maar in de laatste minuten van het eerste bedrijf herpakte de geelzwarten zich. Daarbij werd het geholpen door spits Szöke, die dacht zijn elleboog in het gezicht van Danny Post te moeten planten tijdens een kopduel. De Serviër reageerde nog verbaasd toen scheidsrechter Martens hem de rode prent voor hield, maar de VAR-beelden lieten geen spaan heel van de vermoorde onschuld van de spits. Heracles moest verder met tien man en VVV-Venlo wist dat ze de tweede helft in overtal aan de bak mochten om de achterstand goed te maken.

In de rust wisselde trainer Frank Wörmuth doelpuntenmaker Van der Water voor Jeremy Cijntje. VVV trachtte meteen orde op zaken te stellen door fel van leer te trekken. Dat leidde in de 50e minuut tot een goede aanval die via Evert Linthorst over links werd opgezet. De middenvelder vond Torino Hunte, de man die afgelopen week zijn 100e competitiewedstrijd voor VVV speelde, die goed wegdraaide bij zijn directe verdediger en de bal hard in de zestien inbracht. Daar stond Jafar Arias op zijn post. Zijn schot was doelman Bucker te machtig: 1-1. De thuisploeg probeerde meteen door te drukken. Wederom werd Heracles vastgezet op de eigen helft. Het zou een kwestie van tijd moeten zijn voordat VVV de tweede van de avond zou aantekenen. In de 60e minuut was geelzwart dichtbij. Evert Linthorst kwam net een schoenmaat tekort bij een voorzet van Vito van Crooij, die op zijn beurt vrij was gespeeld door een goede kaats van Jafar Arias. VVV hield de druk op de ketel. Met twee frisse nieuwe mannen in de vorm van Christian Kum en Lukas Schmitz, voor de moegestreden Steffen Schäfer en Arjan Swinkels, kwam er vers bloed in de ploeg van Hans de Koning. Dat betekende dat VVV met een compleet buitenlandse achterhoede speelde, waarin de voertaal Duits was.

De 66e minuut was dé minuut dat het zwaard van Damocles op Heracles neerdaalde. Degene die het slagijzer ter hand nam, was Vito van Crooij. Wederom Evert Linthorst stond aan de basis van de aanval. Hij vond Georgios Giakoumakis in de voorste linie. Met een subtiele voetbeweging vond de Griek de vrijlopende Vito van Crooij, die geen moment twijfelde en prachtig afrondde: 2-1. Er was totale ontlading op het veld bij de geelzwarten. De goal was dan ook van ongekende schoonheid en, belangrijker nog, het was een hele belangrijke. Deze goal zorgde voor de voorsprong, waaraan VVV in een competitiewedstrijd al geruime tijd niet meer aan had mogen ruiken. Guus Hupperts, op zijn beurt, had al een tijdje het groene gras niet meer geroken. Hij viel in de 74e minuut in voor Torino Hunte.

Na een overtreding van Giakoumakis in de 16 meter besloot scheidsrechter Martens direct richting de stip te wijzen. Het was Rai Vloet die de bal hard in de kruising schoot, 2-2. Direct na zijn doelpunt mocht Vloet de kleedkamers gaan opzoeken, hij werd gewisseld voor Marco Rente. De Venlonaren besloten meteen na het tegendoelpunt vol druk te zitten richting keeper Bucker van Heracles om wederom op voorsprong te komen. Door het snelle spel ontstonden er slordigheidsfouten, waardoor de bal veelvuldig in de voeten kwam van de tegenstander. Heracles, dat het via de opbouw probeerde, kwam echter niet verder dan de defensie van VVV. Lukas Schmitz claimde in de 85e minuut een penalty, echter zag de scheidsrechter hierin geen overtreding. Na op maat afgeleverde voorzet van Hupperts was het onze Griekse spits Giakoumakis die de bal tegen de touwen wist te krijgen: 3-2. Scheidsrechter Martens besloot drie minuten extra tijd te geven waardoor Heracles nog kansen zag om het duel op gelijk hoogte te brengen. Ondertussen gaf stadionspeaker aan dat Vito van Crooij de Budget Store XXL Man of the Match was geworden. Vervolgens kreeg Heracles in de allerlaatste seconde nog een corner waarbij keeper Bucker het veld overstak richting zijn ‘collega’ Thorsten Kirschbaum om nog de gelijkmaker te maken. Echter bracht deze corner de Venlonaren niet meer in de problemen en direct na dat moment floot scheidsrechter Martens af voor het eindsignaal. De Venlonaren behouden de drie punten in eigen huis door zich goed te herpakken na de 0-1 achterstand.

 

VVV-Venlo - Heracles Almelo 3-2 ( 0-1 )
38. v.d.Water 0-1, 51. Arias 1-1, 67. V.v.Crooy 2-1, 78. Vloet(pen) 2-2, 88. Giakoumakis 3-2

Scheidsrechter: Martens
Toeschouwers: 0
Geel: Post, V.v.Crooy (VVV-Venlo)
Rood: Szöke (Heracles Almelo)

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Swinkels (Kum/63 ), Gelmi, Schäfer (Schmitz/63 ), V.v.Crooy, Linthorst, Post, Hunte (Hupperts/75 ), Giakoumakis, Arias
Heracles Almelo: Bucker, Breukers, Pröpper, Knoester, Hardeveld, Schoofs, Vloet (Rente/79 ), Bijleveld, v.d.Water (Cijntje/46 ), Szöke, De la Torre

 

mf2