Menu

VVV-Venlo verliest bij Ajax

zaterdag 2 februari 2019

Vorige week was hij nog goed voor twee doelpunten, tegen Ajax was hij niet van de partij. Johnatan Opoku had teveel last van een blessure en moest verstek laten gaan. Daardoor speelde Jay-Roy Grot als linksbuiten en verhuisde Patrick Joosten naar de rechtervleugel. Verder bleef de opstelling zoals ze vorige week ook was.

De grote vraag was natuurlijk hoe Ajax om zou gaan met de grote nederlaag van vorige week in De Kuip. Als het even tegenzat, zou VVV zomaar als kanonnenvoer kunnen gaan dienen. “Maar dat kan tegen Ajax altijd”, wist trainer Maurice Steijn al ruim voor de wedstrijd. “Ze hebben enorm veel kwaliteit in de ploeg, maar je weet het nooit. We moeten ons eigen spel spelen en in de omschakeling proberen toe te slaan."

Het eerste gevaar kwam van de thuisclub. Na een overtreding van Röseler op Dolberg mocht Lasse Schöne vanaf dik twintig meter aanleggen. De specialist schoot over. Ajax domineerde, maar het baltempo lag in de openingsfase erg laag. Daardoor was er weinig gevaar voor de Venlose goal. Na tien minuten was het bijna raak toen Dolberg een voorzet van Tagliafico achter zijn standbeen langs intikte. Unnerstall was alert.  VVV beperkte zich tot tegenhouden. De tegenstander was gewoonweg te goed. Eigenlijk was Ajax doorlopend dreigend en was het wachten op de goal. Maar hoe langer die uit bleef, des te onrustiger werd het spel. Bovendien was daar de Venlose counter. Grot ging na een kwartier op avontuur, maar in plaats van uit te halen, ging hij voor de actie. Zonde, want het had zomaar een treffer kunnen opleveren.

Ajax bleef gevaarlijk, maar schoten van Ziyech, Kristensen en Van de Beek misten kracht of richting, tot opluchting van de geelzwarten. En toen er na een half uur nog steeds geen treffers genoteerd waren, klonken de eerste fluitconcerten vanaf de tribunes. Bovendien was VVV regelmatig gevaarlijk in de counter. Dat het toch 1-0 werd, was te danken aan een loepzuivere vrije schop van Ziyech, die mocht aanleggen na een bijzonder lichte overtreding van de ongelukkig spelende Grot. Lindhout vond het een overtreding. De 1-0 bleef tot de rust op het bord, mede dankzij de excellerende Unnerstall.

Na rust hield de Amsterdamse druk aan. Nadat diverse schoten geblokt waren, was het Dolberg die uiteindelijk de marge verdubbelde met een technisch hoogstandje. Kort daarna was Unnerstall weer op zijn post bij een schot van Ziyech. Na een uur werd het 3-0 en was het pleit definitief beslecht. Tadic was alert nadat Unnerstall een schot van Kristensen nog wist te keren.

Ondanks diverse wissels, slaagde VVV er niet in de Amsterdammers nog pijn te doen. De mogelijkheden voor rust werden helaas niet benut, na rust kwam het er domweg niet meer van om tot kansen te komen. Het ging erom de nederlaag zo beperkt mogelijk te houden. Daarom was het jammer dat de score in de slotfase nog opliep. Neres scoorde nog 4-0 via het been van Van Bruggen en een minuut later viel ook de 5-0. Dit keer was het Huntelaar die de trekker overhaalde. In blessuretijd volgde zelfs een zesde treffer. Pas toen was de gifbeker helemaal leeg.

Ajax - VVV-Venlo 6-0 ( 1-0 ).
Doelpunten: 35. Ziyech 1-0, 52. Dolberg 2-0, 60. Tadic 3-0, 85. Neres 4-0, 87. Huntelaar 5-0, 90+2 Van de Beek 6-0.
Scheidsrechter: Allard Lindhout.
Gele kaart: Mlapa (VVV-Venlo).
Toeschouwers: 52.868.
Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall, Rutten, Promes ( 66. Van Bruggen), Röseler, Janssen, Seuntjens, Post, Sušić ( 90. Korkmaz), Joosten ( 70. Van Ooijen), Mlapa, Grot.

mf2