Menu

VVV verliest in ‘spookduel’

zaterdag 3 oktober 2020

Een akelig leeg Covebo Stadion - De Koel -, met dank aan de Coronaregelgeving. Uiteraard, alles ter veiligheid, maar het geeft wel een bizarre situatie. Geen toeschouwers, géén sfeer, geen reuring. En dat maakte dat VVV-Venlo - ADO Den Haag van tevoren al was gedoemd tot een ‘spookduel’. Wel grote spandoeken op de Oost- en Zuidtribune, opgehangen door supporters van onze club.

Was VVV-Venlo er in het begin van onder de indruk? We zullen het niet weten. Feit is wel dat in een tumultueuze openingsfase er meteen een VAR-situatie nodig was om te beslissen dat Roy Gelmi de bal op zijn hand kreeg na een vroege cornersituatie. Scheidsrechter Nijhuis besloot tot penalty. Pinas schoot de buitenkans meteen binnen na 3 minuten: 0-1. In de tegenaanval was het echter meteen weer raak aan de zijde van de Venlonaren. Josua John ging er op links vandoor en had een afgemeten voorzet in huis op Georgios Giakoumakis. Die werkte in één keer af met links. Doelman Koopmans zag het leer precies de hoek in gaan: 1-1. De vroege achterstand was daarmee meteen weer gelijkgetrokken. En daar leken beide ploegen even van te moeten bekomen. De navolgende 20 minuten speelde zich nagenoeg allemaal af met balbezit voor één van beide ploegen op het middenveld. In de 28e minuut vond Evert Linthorst met een prima pass Josua John weer op links. De flankspeler besloot naar binnen te trekken en uit te halen, maar zag zijn inzet net langs de verste paal suizen. Nieuweling Zinédine Machach, die meteen in de basis mocht beginnen op de plek van Danny Post, die nog niet een gehele wedstrijd kon spelen, bracht met zijn spel drive naar voren. Hij was het ook die de vele corners die VVV-Venlo in de eerste helft kreeg, voor zijn rekening nam.

Na 40 minuten kreeg ADO-speler Besuyen het op z’n heupen. De linker vleugelspits ging op avontuur vanaf eigen helft en liet nagenoeg iedereen zijn hielen zien. Op 30 meter van het doel van Thorsten Kirschbaum besloot Besuyen uit te halen. Kirschbaum had het echter al gezien. De bal van de rappe velugelspits ging naast. In de 45e minuut was er de grootste veldkans voor ADO Den Haag te noteren. De Boer mocht aanleggen vanaf punt zestien. Hij vond echter de voeten van Thorsten Kirschbaum op zijn weg. En zo zochten beiden ploegen in de ‘spookachtige ambiance’ de kleedkamers op met een 1-1 ruststand.

Thorsten Kirschbaum bleef na rust in de kleedkamer achter. Hij had te veel last van de ‘save’ die hij aan het einde van de eerste helft maakte op het schot van De Boer. Delano van Crooij was zijn vervanger. En zo werden de gebroeders Van Crooij in deze wedstrijd op het veld herenigd. De Van Crooijtjes konden in de eerste minuut na rust bijna juichen. Josua John ging er toen op links weer vandoor. Zijn voorzet bereikte Zinedine Machach, maar de in Frankrijk geboren middenvelder van Algerijns-Marokkaanse afkom zag zijn kopbal geen doel treffen. Een harde charge in de 53e minuut van Van Ewijk op Lukas Schmitz werd door arbiter Nijhuis met een gele kaart beloond. De moegestreden Machach mocht op het uur het veld verlaten en werd vervangen door Arjan Swinkels. Evert Linthorst schoof daardoor een positie naar voren, net als Roy Gelmi. Achterin ging Arjan Swinkels naast Christian Kum spelen. Meteen na de wissel kreeg ADO Den Haag een goede kans. Bourard werd op de zestienmeter aangespeeld en haalde uit. Zijn kogel vloog net over de linker kruising van Delano Van Crooij. Enkele minuten later was het aan de andere kant dreigend. Josua John zette voor, Vito van Crooij kopte de bal op doel. Keeper Koopmans was echter op zijn hoede.

Georgios Giakoumakis had daarna een hoogstandje in gedachten. Hij wilde een strakke voorzet van Guus Hupperts via een omhaal richting het vijandelijke doel werken. De Griekse spits kan echter net niet bij de bal, die wél bij Josua John terecht kwam. John trok naar binnen en werkte af: via een voet van een ADO-verdediger belandde de bal over het doel van Koopmans. Uit de toegekende corner kwam echter géén gevaar meer. In de 72e minuut was ADO weer aan zet. Van Ewijk vond Besuyen na een goede individuele actie. Zijn schot werd echter prima gepakt door Delano van Crooij.

Beide coaches gingen voor de overwinning. In de 73e minuut kwam spits Michiel Kramer het veld in als spits voor de Hagenezen en enkele minuten later bracht Hans de Koning Jafar Arias als spits. Het zorgde voor opportunisme, maar tot grote kansen leidde het niet. In de 83e minuut ging Giakoumakis naar het gras. Penalty?! Nee, hands voor de Griekse spit. In de 89e minuut was het Jafar Arias met een enorme poeier: hard, maar onzuiver.

Het leek lang in een gelijk spel te eindigen. Zeker toen Lukas Schmitz in de 91e minuut een vrije trap van 25 meter naast schoot. Het leek het laatste wapenfeit van de wedstrijd, althans.. voor VVV. Het was Michiel Kramer die een lange bal doorkopte op invaller Philipp aan Haagse zijde en deze raak schoot. Afgelopen… Een onverdiende zure nederlaag in een belangrijk duel tegen ADO Den Haag.

Vanwege een interlandweekend wordt de Eredivisie voor de Venlonaren weer hervat op zaterdag 17 september om 21.00 uur in Alkmaar. Dan neemt de ploeg van Hans de Koning het op tegen AZ.

VVV-Venlo – ADO Den Haag 1-2 ( 1-1 )
4. Pinas (P), 1-0; 5. Giakoumakis, 1-1; 90+3. Philipp, 1-2.
Geel: Gelmi, Linthorst (VVV-Venlo); van Ewijk (ADO Den Haag)
Rood: -
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum ( 45. D. van Crooij ); Dekker, Gelmi, Kum, Schmitz; Linthorst, Machach ( 62. Swinkels ), V. van Crooij; Hupperts ( 68. Basitaans ), Giakoumakis, John ( 81. Arias ).

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; van Ewijk, Bijen, Pinas, Faye; de Boer, Rigo, Bourard ( 63. Elmkies ); Besuijen, Arweiler ( 74. Kramer ), Catic ( 80. Philipp).

 

mf2