Menu

VVV verrast niet op Halloween

zaterdag 31 oktober 2020

Na de bekerwinst op FC Den Bosch, mocht VVV zaterdagavond 31 oktober aantreden in het hoge Noorden tegen FC Groningen. De geelzwarten wonnen daar afgelopen seizoen in de laatste minuut (doelpunt Oussama Darfalou) en wilden dat huzarenstukje uiteraard wederom uithalen in het Hitachi Capital Mobility Stadion.

In de basis Steffen Schäffer en Simon Janssen. De eerste als stand-in voor de geblesseerde Lukas Schmitz, de tweede verving Ante Coric die daar tegen FC Den Bosch nog stond. En ook weer terug onder de lat: Thorsten Kirschbaum. De Duitse doelverdediger raakte in de wedstrijd tegen ADO Den Haag geblesseerd, miste daardoor de wedstrijden tegen AZ, Ajax en FC Den Bosch, maar maakte zaterdag weer zijn opwachting in de eerste elf van Hans de Koning.

VVV-Venlo startte goed. In de derde minuut ging Zinédine Machach op avontuur over rechts. Hij verloste zich van zijn directe tegenstander en loste een goed schot dat maar rakelings langs het doel van Padt zeilde. In de vijftiende minuut was er een gevaarlijk moment voor het Venlose doel. Da Cruz dacht Larsen te vinden in het strafschopgebied, maar die laatste anticipeerde niet goed op de steekbal. Het gevaar voor VVV-Venlo was daarmee geweken. Dat gevaar was even later wel degelijk daar, toen Larsen in duel ging met Arjan Swinkels in de zestien meter. Hij worstelde zich voorbij de Brabander en leverde een puntgave voorzet af op Van Kaam die binnen werkte. 1-0, dacht heel Groningen. Maar daar dacht VAR De Graaf anders over. Hij had goed gezien dat de Deen zijn elleboog in het gezicht van de VVV’er had gepland. Scheidsrechter Linthout was resoluut en annuleerde de treffer. Het bleef daardoor 0-0.

In de 26e minuut was het echter een oud VVV-er die zijn voormalige club pijn deed. Joosten ontving op rechts de bal en kreeg genoeg tijd om te draaien. Zijn poging was doeltreffend: 1-0. Nog geen minuut na de aftrap kreeg Larsen de bal mee in de loop. Hij zag Van Kaam vrij voor het doel, maar de inzet van de middenvelder vloog naast het Venlose doel. Deed VVV-Venlo dan helemaal niks terug? Jawel, maar een hoekschop in de 31e minuut was net te hard en ook Zinédine Machach kon er bij de tweede paal niks mee doen. In de 45e minuut viel er nog een hachelijke situatie te noteren in het strafschopgebied van Kirschbaum. De bal werd inegbracht en iedereen miste ‘m, behalve Roy Gelmi, die voor opluchting zorgde.

Aan de andere kant was er in blessuretijd van de eerste helft een vrije schop dankzij een overtreding op Georgios Giakoumakis. Vito van Crooij krulde de bal voor, maar een Groningen-verdediger kon wegkoppen. Uit de corner was het Giakoumakis die tegen Danny Post aan kopte. De afgeslagen bal was echter weer voor VVV-Venlo: een offensiefje mocht het genoemd worden, want uit de opvolgende aanval kwam wederom een corner die bij Georgios Giakoumakis belandde. Hij werkte het leer ditmaal echter tegen een Gronings lichaam aan. En zo eindigde de eerste helft met een 1-0 achterstand voor het team van Hans de Koning.

In de rust wisselde Groningen Lundqvist voor Van Kaam. Die eerste zorgde meteen voor gevaar toen hij een balletje van Roy Gelmi op Danny Post onderschepte op het middenveld. Groningen kwam er in de counter daardoor met drie man uit via Joosten. Die vond voor de goal de volledig vrijstaande Larsen: 2-0. Meteen na het doelpunt werd Tobias Pachonik gewisseld. In zijn plaats kwam Stan van Dijck. Roy Gelmi verschoof naar de rechtsbackpositie, Stan van Dijck nam de plek van Gelmi in naast Arjan Swinkels in het hart van de verdediging. Op het uur kwam daar nog een dubbele wissel bovenop: Zinédine Machach en Simon Janssen mochten gaan douchen. Daarvoor in de plaats kwamen Jafar Arias en Torino Hunte. Meteen na de wissel was het plaaggeest Joosten die het weer op zijn heupen kreeg. Zijn actie in het zestienmetergebied mislukte echter. Ook in de tegenaanval een kans: Georgios Giakoumakis trachtte een voorzet van Steffen Schäfer meteen op zijn slof te nemen. Hij raakte echter het been van een Groninger. De hoekschop leverde niets op, maar even later was het Evert Linthorst die Georgios Giakoumakis bereikte bij de tweede paal. Zijn vliegt echter rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Daarbij moet aangetekend worden dat de Griek dat deed vanuit buitenspelpositie, dus een treffer was zeker niet goedgekeurd. De wedstrijd golfde op en neer. Aan de andere vertrok de ingevallen El Hankouri over rechts. De schuiver van de vleugelspeler vliegt voorlangs het Venlose doel. In de 75e minuut was het wederom Joosten, ditmaal op links, die het probeerde. Zijn schot was echter wederom zonder precisie en zeilde voorbij het doel van Thorsten Kirschbaum. In de 80ste minuut wist Kirschbaum wederom een doelpunt te voorkomen, door vroegtijdig uit zijn doel te komen werd erger voorkomen.

VVV bleef het proberen en in de slotfase drong het meer en meer aan. In de 86ste minuut was het Stan van Dijck met de kopbal die over het doel ging van doelman Padt. Het had zo’n mooi moment kunnen zijn want in de uitwedstrijd tegen AZ Alkmaar was het ook die 86ste minuut, helaas! In de 94ste minuut was het dan wel raak. Giakoumakis maakte middels een fraaie omhaal de aansluitingstreffer: 2-1. Deze treffer kwam voor VVV te laat want vrijwel meteen na de treffer floot de keurig leidende scheidsrechter Lindhout voor het einde.

Het kon op de avond van Halloween onvoldoende spoken in het stadion van FC Groningen.

FC Groningen - VVV-Venlo 2-1 ( 1-0 )
Joosten ( 26 ), Larsen ( 48 ) en Giakoumakis ( 90+4 )
Arbiter:Lindhout
Toeschouwers: 0
Geel: Gudmundsson

FC Groningen: Padt,Dankerlui,Dammers,Itakura,v.Hintum,Matusiwa,El Messaoudi,v.Kaam (Lundqvist/46 ),Da Cruz (El Hankouri/60 ),Larsen (Balk/90 ),Joosten (Gudmundsson/75 )
VVV-Venlo: Kirschbaum,Pachonik,(v.Dijck/49 ),Gelmi,Swinkels,Schäfer,Linthorst,Post,S.Janssen (Arias/62 ),Machach (Hunte/62 ),Giakoumakis, V.v.Crooy  

mf2