Menu

VVV-Venlo wint Limburgse derby

zaterdag 9 oktober 2021

VVV-Venlo heeft zaterdagmiddag aan het langste eind getrokken in de eerste Limburgse derby van het seizoen. In Covebo Stadion - De Koel - werd MVV Maastricht in een vermakelijk duel verslagen dankzij doelpunten van Tristan Dekker en Carl Johansson: 2-0.

Trainer Jos Luhukay begon met Sven Braken in de spits. De Maastrichtenaar en voormalig MVV-speler maakte na twee maanden blessureleed zijn rentree. Op het middenveld koos Luhukay voor een aanvallende variant. Met aanvoerder Danny Post als enige controleur en Levi Smans en Wassim Essanoussi als offensieve middenvelders waren de intenties van VVV direct duidelijk. De thuisploeg schoot dan ook uit de startblokken, uitgerekend via Braken. De spits zorgde in de tweede minuut voor het eerste gevaar en testte MVV-doelman Thijmen Nijhuis twee minuten later met een gevaarlijk schot vanaf de rand van de zestien.

Sterk begin van VVV
Na de eerste dreiging via Braken ging VVV vrolijk door met aanvallen. Eerst claimde het een penalty na een vermeende overtreding op Roemer en vervolgens was rechtsback Tobias Pachonik dicht bij de openingstreffer. Toen de eerste minuten erop zaten, kwam MVV er een aantal keer gevaarlijk uit, maar de volgende echte kans was wederom voor VVV. Na een goede voorzet van de opgestoomde Simon Janssen kwam Essanoussi net te kort om de bal bij de eerste paal binnen te tikken. Ook daarna schreeuwde De Koel nog een aantal keer om een strafschop, maar scheidsrechter Richard Martens wilde daar niets van weten.

Verdiende voorsprong
In het restant van de eerste helft bleef VVV gevaarlijk via Braken en Yahcuroo Roemer, maar het eerste doelpunt bleef lang uit. Dat eerste doelpunt had tien minuten voor rust ook zomaar aan de andere kant van het veld kunnen vallen. MVV kwam er gevaarlijk uit in de omschakeling en kreeg een grote kans, maar de bal verdween hoog over het doel van VVV-goalie Lukas Zima. Vijf minuten later was het wel raak en dan aan de goede kant van het veld. Dekker, die centraal achterin de voorkeur kreeg boven Kristopher Da Graca, kopte VVV op voorsprong uit een vrije trap van Essanoussi: 1-0. Kort daarna waren de Venlonaren zelfs dicht bij de tweede goal, maar een goed schot van Braken werd knap gepareerd door doelman Nijhuis. Nadat VVV in de slotfase van het eerste bedrijf nog een aantal hachelijke momenten overleefde, ging het met een minimale voorsprong de rust in.

Door het oog van de naald
Terwijl VVV in de eerste helft uit de startblokken schoot, was het na rust MVV dat direct gevaarlijk werd. Zima tikte een goed schot van Mart Remans nog knap op de paal, maar vervolgens kwam het leer voor de voeten van Mitchy Ntelo, die de bal van dichtbij voor het intikken had. Op wonderbaarlijke wijze ging de bal echter tegen de lat in plaats van in het lege Venlose doel en zo ontsnapte VVV. In de tegenstoot was de thuisploeg vervolgens zelf dicht bij een doelpunt via Johansson. De middenvelder, die in de rust inviel voor Smans, kreeg zijn voet echter niet goed tegen de bal. Naast Johansson maakte ook Ertan Hajdaraj in de onderbreking zijn entree. De jonge Duitser kwam in de ploeg als vervanger van Smans.

Aan kansen geen gebrek
In het eerste kwartier van de tweede helft kwam VVV niet veel verder dan een schot van Roemer dat voorlangs ging en dus besloot Luhukay dat het tijd was voor nog meer vers bloed. Kees de Boer en Mitchell van Rooijen maakten hun opwachting als vervangers van Essanoussi en Joeri Schroijen. De eerste grote kans na die wissels was echter niet voor VVV, maar voor MVV. Twintig minuten voor het einde kreeg Remans oog in oog met Zima de opgelegde kans op de gelijkmaker, maar de aanvaller schoot over het doel. Daarna was het weer even wachten op een serieuze mogelijkheid, die er uiteindelijk kwam voor VVV. De bal lag in het strafschopgebied opeens perfect klaar voor Johansson. Doelman Nijhuis hield MVV echter op de been met een goede redding. Dat moment bleek voor VVV wel de aanzet om de druk nog maar eens op te voeren. De thuisploeg bleef in de fase daarna dreigend en kreeg via Johansson opnieuw een grote kans. De Zweed kwam echter net te kort om bij de tweede paal binnen te glijden en de marge te verdubbelen.

Johansson beslist wedstrijd
Luhukay bracht met Aaron Bastiaans als vervanger van Roemer nog een extra verse aanvallende kracht. Dat resulteerde in de 88ste minuut in doelpogingen van Johansson, De Boer en opnieuw Johanssen, die de bal ditmaal vanaf de rand van het strafschopgebied wel achter MVV-doelman Nijhuis schoot: 2-0.

Scheidsrechter Martens beloonde het publiek met maar liefst acht minuten blessuretijd. Dat betekende acht extra minuten genieten van deze Limburgse derby, die ook in de blessuretijd uiterst vermakelijk bleef.  Onder meer invaller Hajdaraj ging nog op jacht naar een doelpunt, maar Nijhuis had wederom een goede redding in huis. Zo bleef het na 98 minuten spelen bij 2-0 is de eerste Limburgse derby een prooi voor VVV-Venlo. 

VVV-Venlo - MVV 2-0 ( 1 -0 )
40. Tristan Dekker 1-0, 88. Carl Johansson 2-0
Toeschouwers 6.024

Scheidsrechter: Martens
Gele kaart: Danny Post (VVV-Venlo), Orhan Džepar (MVV)

Opstelling VVV-Venlo: Lucas Zima, Brian Koglin, Tristan Dekker, Simon Janssen, Tobias Pachonik, Danny Post, Levi Smans ( 45. Carl Johansson0, Wassim Essanoussi ( 62. Mitchell Van Rooijen, Sven Braken ( 45. Ertan Hajdaraj), Joeri Schroyen ( 62. Kees de Boer), Yahcuroo Roemer ( 85. Aaron Bastiaans)

Opstelling MVV: Thijmen Nijhuis, Matteo Waem, Allan Delferriere ( 66. Rico Zeegers), Leroy Labylle ( 81. Adam Mami), Clint Essers, Nicky Souren ( 81. Marco Kleinen), Roland Alberg ( 66. Marciano Aziz), Mart Remans, Sven Blummel, Mitchy Ntelo ( 66. Keone Maho), Orhan Džepar

mf2