Menu

Weinig lichtpuntjes in De Kuip

donderdag 6 december 2018

Alsof het aantal zieken, geblesseerden en geschorsten nog niet groot genoeg was, trof het noodlot ook Ralf Seuntjens en Johnatan Opoku. Beiden konden niet spelen in De Kuip, zodat de basisopstelling nogal wat verrassingen kende. Samuelsen mocht in de basis beginnen terwijl Evert Linthorst zelfs zijn basisdebuut mocht maken op de plek van Seuntjens. Opoku, Kum en Dekker waren fit genoeg om op de bank te zitten maar niet om aan de aftrap te staan.

“Leuk voor Evert, maar ik had hem liever op een ander moment laten debuteren.” Trainer Maurice Steijn was vooraf duidelijk. Wat wél opvallend was, was het feit dat Van Bruggen rechtsback speelde, zodat Rutten de ‘Post-rol’ op het middenveld in mocht vullen.
Duidelijk was dat Feyenoord van meet af aan de bovenliggende partij was, maar blind aanvallen was er niet bij. Beducht als men was voor Venlose counters, hield de thuisclub doorlopend de nodige spelers achter de bal. De eerste doelpoging kwam van Vilhena na acht minuten. Zijn schot ging ruim naast.
En zo kabbelde de wedstrijd voort. VVV slaagde er keurig in het tempo laag te houden waardoor de druk op het doel van Unnerstall ook niet echt groot werd. Aan de andere kant slaagden de Venlonaren er niet in om de bal in de ploeg te houden. Mede daardoor was het spel vrij eenzijdig. De beste kans was halverwege het eerste bedrijf voor oud-VVV’er Steven Berghuis die vanaf een meter of 25 net naast schoot.
De 1-0 voor Feyenoord kwam uit de lucht vallen. Van Bruggen schatte een diepe bal niet goed in, Vilhena kwam uit zijn rug en schoot snoeihard onder Unnerstall raak. Even later moest Unnerstall ingrijpen bij een harde vrije schop van Berghuis, maar uit de hoekschop die volgde, was het alsnog raak. Aanvoerder Van Persie scoorde. De vraag was wat VVV zou gaan doen: de linies dicht gooien of voorzichtig proberen aan te vallen met het risico dat Feyenoord door zou denderen.
Kort voor rust was er dan eindelijk wat dreiging. Samuelsen speelde breed op Mlapa, maar diens voorzet was zwak, zodat een echte kans uitbleef. In blessuretijd was er nog een schotkans voor Mlapa, maar diens bal ging ruim over. Daardoor bleef het 2-0 en was het afwachten wat Maurice Steijn uit de hoge hoed zou toveren voor het tweede bedrijf.

Beide teams kwamen ongewijzigd uit het kleedlokaal en ook het spelbeeld bleef bij het oude. De eerste kans was dus voor de thuisclub. St. Juste draaide weg bij Grot en schoot op doel. Unnerstall was op zijn post. Dat bleef hij tot Sam Larsson met een gortdroog schot in de korte hoek de 3-0 aantekende.
VVV probeerde het wel, maar kwam domweg kwaliteit tekort tegen de Rotterdammers, die weinig moeite leken te hebben met de Venlonaren. Die kort na de 3-0 opeens tegenscoorden. Mlapa legde de bal terug op Susic, die de bal loepzuiver in de winkelhaak krulde buiten bereik van doelman Bijlow. De mooiste goal van de wedstrijd, zonder enige twijfel.
Ook na de fraaie treffer van VVV bleef Feyenoord druk zetten. Waarmee de ploeg leek te willen zeggen dat er voor VVV niks te halen was. Daar dachten de Venlonaren anders over, want ze knokten zich bij tijd en wijle keurig onder de Rotterdamse druk uit om zelf de aanval te zoeken. Sterker nog, Grot kreeg een schotkans en het had er alle schijn van dat hij omlaag werd getrokken door een Feyenoord-verdediger. Higler zag er niks in en ook de VAR, Kevin Blom, greep niet in.
In de 71e minuut maakte de ene Venlonaar plaats voor de andere. Evert Linthorst maakte plaats voor Simon Janssen, die daarmee zijn eredivisiedebuut mocht maken. Korte tijd later gooide Feyenoord de wedstrijd definitief op slot. Van dichtbij caramboleerde een schot van Larsson via Unnerstall in het doel: 4-1. De van een griep herstelde Kum mocht nog even wat wedstrijdritme opdoen met het oog op de wedstrijd van zondag tegen Groningen. En ook Sem Steijn maakte daarna zijn Eredivisiedebuut. Hij kwam in het veld voor Mlapa.
Feyenoord zette in de slotfase nog eens aan, maar VVV vond het welletjes. Vier tegentreffers was meer dan genoeg. Uithuilen en opnieuw beginnen. Over drie dagen wacht de krachtmeting met FC Groningen en daar liggen wellicht meer mogelijkheden om punten te pakken.

Feyenoord - VVV-Venlo 4-1.
Doelpunten: 28. Vilhena 1-0, 33. Van Persie 2-0, 55. Larsson 3-0, 58. Susic 3-1, 75. Larsson 4-1.
Scheidsrechter: Dennis Higler.
Gele kaart:
Toeschouwers: 40.000

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall, Van Bruggen, Promes ( 78. Kum), Röseler, Borgmann, Linthorst ( 71. Simon Janssen), Rutten, Susic, Samuelsen, Mlapa ( 82. Steijn), Grot.

mf2