Menu

Zure nederlaag in Waalwijk

zaterdag 5 december 2020

Op de valreep van pakjesavond speelde de ploeg uit Venlo een belangrijke uitwedstrijd tegen directe concurrent RKC uit Waalwijk. Zowel de thuis- als uitploeg stonden voorafgaand met 9 uit 10 op een respectievelijke 12e en 13e plek. In de voorbeschouwing naar deze wedstrijd toe benadrukte trainer Hans de Koning nogmaals het doel van dit seizoen: “Om ook volgend jaar in augustus weer Eredivisie te mogen spelen”. Oftewel, een confrontatie waar je de punten, het liefst drie natuurlijk, moest pakken! Afgelopen seizoen was het RKC dat onderaan in de competitie eindigde en vaak de rol vervulde van Hulpsinterklaas (om in sinterklaas-termen te blijven). Het begin van dit seizoen verliep echter toch wat beter. Zo wisten ze vorige week nog op knappe wijze te winnen bij de nummer vijf van de Eredivisie: FC Twente. Het was dus nog maar even de vraag, of ook de Venlonaren vandaag cadeautjes mochten uitpakken en mee de bus in mochten nemen.

De Koning moest het vandaag doen zonder Ćorić, hij bleek niet fit genoeg te zijn om bij de selectie te zitten. Daar kwam vlak voor de wedstrijd nog het bericht bij dat Kirschbaum in thuisquarantaine zat. Gelukkig waren alle overige selectiespelers fit genoeg om mee af te reizen. In een nog altijd leeg Mandemakers stadion werd de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf afgetrapt.

In het eerste kwartier van de wedstrijd gebeurde er aan beide kanten weinig voor beide doelen. Het was echte de thuisploeg met het meeste balbezit. VVV nam de rol van jager op zich en deed zo nu dan ook een gooi om richting het vijandige doel te spelen. Door kort op de man te spelen wisten ze RKC de bal een aantal keer te ontnemen. Zo wist Jafar Arias het eerste schot te lossen op het doel van RKC. Na ongeveer 20 minuten brak er een periode aan waarin vooral RKC voor het vijandige doel te vinden was. Zo was Ngonge met het hoofd dicht bij de openingstreffer, maar Delano van Crooij stond op de juiste plek om zijn inzet te keren. De combinaties van de thuisploeg zorgde ervoor dat onder meer Danny Post een gele kaart ontving van scheidsrechter Van de Graaf. De captain, die overigens zijn 200e competitie wedstrijd speelde voor VVV-Venlo, kon niets anders dan de gevaarlijke angel uit de aanval te halen. Met deze gele kaart zal hij de volgende wedstrijd moeten missen, omdat het alweer zijn 5e gele kaart van het seizoen was.

Even later was daar dan toch de gewenste openingstreffer voor de thuisploeg. Stokkers passeerde zijn verdediger waarna hij vrij op Van Crooij kon inlopen. Hij schoot de bal bewust buiten het bereik van de Venlose goalie. Na de 1-0 van RKC is het de ploeg uit Venlo die op zoek gaat naar de gelijkmaker. Al snel wist VVV in de zestien van de thuisploeg te komen waarna de bal op een hand terecht kwam. De VAR moest er nog even naar kijken, maar de penalty bleef staan. Natuurlijk ging onze spits Giakoumakis achter de bal staan. Vorige week miste hij nog, nu schiet hij raak. Daarmee was al snel orde op zaken gesteld. De gelijkmaker luidde een periode van evenwicht in. Beide ploegen kregen nog wat kleine kansjes, maar deze leidde niet tot een doelpunt. Met een gelijke stand gingen beide ploegen dan ook rusten.

In de tweede helft kwam VVV als beste de kleedkamers weer uit. Al snel was daar een goede voorzet van Schäfer, die de bal op het hoofd van Van Crooij kreeg. Hij wist op zijn beurt de bal knap achter doelman Lamprou te koppen. Zo was een voorsprong in Waalwijk inmiddels een feit. De voorsprong van VVV zorgde ervoor dat RKC moest komen, en dat deden ze dan ook. Met veel man en veel druk rond de zestien probeerde ze, net zoals in de eerste helft VVV probeerde, de gelijkmaker te forceren. In de 56e minuut floot scheidsrechter Van de Graaf voor een overtreding van Gelmi. Hij kreeg zijn tweede gele kaart te zien en moest dus vertrekken. VVV moest de overige 30 minuten met 10 man verder en de voorsprong met man en macht verdedigen. Zo bracht trainer De Koning een verdediger voor een aanvaller, Stan van Dijk verving Arias.

Een kwartier voor tijd was daar dan de gelijkmaker van RKC. Een schot van Touba werd van richting veranderd, waarna Van Crooij geen schijn van kans meer had. Hij kon niets anders dan toekijken hoe de bal achter hem in het doel verdween. Even later wist hij de, dan aanstaande voorsprong van RKC, te voorkomen met een prachtige redding. Hij wist de bal die in e kruising gekopt werd door Stokkers tot een hoekschop te verwerken. Vlak voor tijd kreeg RKC dan nog één kans. Invaller Daneels schoot de bal alsnog achter Van Crooij. Na deze treffer was er helaas geen tijd meer om nog iets te forceren aan de andere kant van het veld. Dat weerstond de trainer er niet van om ook nog Machach te laten invallen. Meer dan het oplopen van een gele kaart, kon hij niet forceren.

Oftewel, een zure nederlaag met 10 man in Waalwijk. Voor vanavond, nog een fijne pakjesavond en tot de volgende! En dat is over 8 dagen, dan spelen we om 14:30 uur een thuiswedstrijd in Covebo Stadion - De Koel - tegen Feyenoord.

RKC - VVV-Venlo 3-2 ( 1-1 )
’30 - Stokkers ( 1-0 )
’35 - Giakoumakis ( 1-1 )
’51 - Van Crooij ( 1-2 )
'75 - Touba ( 2-2 )
'87 - Daneels ( 3-2 )
Scheidsrechter: Van de Graaf
Gele kaarten: Bakari, Anita, Touba (RKC) Post, Machach (VVV-Venlo)
Rode kaarten: Gelmi ( 2x geel) (VVV-Venlo)

RKC Waalwijk: Lamprou,Bakari, Meulensteen,Touba,Quasten (Lutonda/62 ), v.d.Venne,Anita,Tahiri,Ngonge(Daneels/63 ),Stokkers (H.Mulder/90 ), John (Damascan/73 )
VVV-Venlo: D.v.Crooy,Pachonik,Gelmi,Kum,Schäfer (Machach/90+2 ),V.v.Crooy,Post,Linthorst (S.Janssen/73 ) ,Hunte (Hupperts/73 ) ,Giakoumakis,Arias

 

mf2