Menu

Zure nederlaag tegen Sparta

dinsdag 9 maart 2021

Dinsdagavond 9 maart lag er gelukkig géén sneeuw in Covebo Stadion - De Koel - en dus kon de wedstrijd VVV-Venlo Sparta Rotterdam, die eigenlijk gepland stond op zondag 7 februari, wel gewoon doorgang vinden. Géén Georgios Giakoumakis bij VVV-Venlo, géén Zinedine Machach in het geelzwart. Ook Tassos Donis en Tristan Dekker ontbraken bij de selectie. Dat gold overigens niet meer voor Vito van Crooij en Leon Guwara, die beiden weer wedstrijdfit waren bevonden en weer aansloten bij de wedstrijdselectie. Beide spelers begonnen op de bank.  

Het begin van de wedstrijd was gezapig. Aan Sparta-zijde kwam het eerste gevaar in minuut 14, toen een voorzet in de handen van Kirschbaum zeilde. De eerste échte kans was er in de 19e minuut, toen Jafar Arias net iets te kort kwam voor het doel na een voorzet van Tobias Pachonik. Kort voor het halve uur mocht Sparta een vrije trap nemen. Die werd breed gelegd op Harraoui, maar de voorzet van de rappe middenvelder kwam niet aan bij een medespeler. De beste kans van de wedstrijd tot dan toe kon worden bijgeschreven op het conto van Christos Donis. De Griek kreeg de bal panklaar aangereikt door Yahcuroo Roemer, na een goede actie over rechts. Toch wist Abels er namens Sparta nog een voetje tussen te steken, anders had de Griek rechtstreeks op doel van keeper Okoye kunnen afdrukken. Een goede actie van jongeling Roemer die overigens ook uitstekend werd weggestuurd door Danny Post. De beste Sparta-mogelijkheid kwam op naam van Harraoui. Zijn inzet vanuit de draai eindigde op de vuisten van de oplettende Thorsten Kirschbaum. Het was één van de weinige opwindende momenten in de eerste helft. Beide ploegen wilden wel, maar waren nog niet bij machte om een vuist te maken en de tegenstander de wil op te leggen.

De Koning startte in de tweede helft met Vito van Crooij in de ploeg. Hij verving Meritan Shabani op ‘10’. De Venlonaar keerde na drie duels afwezigheid weer terug op het veld. Sparta had ook gewisseld, daar kwam Mijnans in het veld voor Deroy Duarte, die overigens pas in de 34e minuut het veld in was gekomen. In de 51e minuut was het Arjan Swinkels, die uit een afgeslagen corner met een hoogstandje het doel van Okoye onder vuur nam. De Brabander perste er een omhaal uit, die met een boog richting het Rotterdamse doel zeilde. Okoye zag het leer echter ook over de lat heen vliegen. Een minuut later was er een gerichter schot op het vijandelijke doel door Vito van Crooij. Maar ook hij kon Okoye niet verrassen. De derde poging binnen vijf minuten was de beste: Josua John speelde zich goed vrij en schoot met scherp richting de vijandelijke kist. Ditmaal moest Okoye alles uit te kast halen om te redden. Weer een minuut later was het Roemer die over rechts zijn directe tegenstander goed uitspeelde en de bal voorzette op de instormende Van Crooij. Die kopte vol op de vuisten van Okoye. Bij de terugspringende bal dacht Christos Donis op tijd te komen, maar de noppen van Abels belandden in zijn enkel in plaats van dat hij het leer tegen de touwen kon werken. Een discutabele situatie, waarbij één ding zeker was: Donis moest voor vanavond de strijd staken.

Terwijl de Griek nog naast het doel verzorgd werd, kwam Simon Janssen in zijn plaats en hervatte de Venlose ploeg de wedstrijd. Uit de aanval die vervolgens werd opgezet, was het John die goed voortrok en Vito van Crooij die de bal vol op de slof nam. Hierbij raakte hij echter niet het net achter Okoye, maar de arme Christos Donis die op nog geen meter geblesseerd naast de paal lag. Het kon er ook nog wel bij voor de Griek. Feit was dat de Venlose ploeg uit een heel ander vaatje tapte dan dat ze voor rust deden. De doelpogingen werden in de eerste fase van de tweede helft aan elkaar geregen. De voorsprong voor de geelzwarten hing in de lucht. De goal van de voet van een Venloos been viel vervolgens ook, in de 70e minuut. Het was tot ieders afgrijzen echter Kristopher da Graca die een voorzet van oud VVV’er Thy in eigen doel liep: 0-1. Het was een zeer ongelukkig en pijnlijk doelpunt van de Zweedse verdediger, die daarmee de Spartanen op een comfortabele 0-1 voorsprong zette. Meteen na dat doelpunt moest Arjan Swinkels moegestreden het veld verlaten en kwam Roy Gelmi hem vervangen.

Met minuut 81 op het scorebord waagde aanvoerder Danny Post een poging met een afstandsschot uit een afgeslagen voorzet. Het was het startsein voor iets wat een slotoffensief moest worden. Een aanvallende wissel zette die gedachte kracht bij: Hunte mocht het veld betreden voor gelegenheids-linksback Christian Kum. Een aanvallender ingesteld VVV moest tegelijkertijd meer ruimte achter de verdediging laten en dus bleef ook Sparta kansen houden. In de 85e minuut was het Fortes die de beslissing op zijn schoen had, maar zijn harde schot belandde tegen de paal. En dus leefde VVV nog!

Ook in de vier minuten extra blessuretijd bleef VVV knokken voor dat ene verdiende punt. Een voorzet van de uitstekend ingevallen Vito van Crooij belandde op het hoofd van Jafar Arias. Met een uiterste krachtsinspanning kon de Rotterdamse keeper zijn doel schoon houden. Het was het laatste wapenfeit van beide ploegen en dus lijdt VVV wel een hele zure nederlaag door een eigen doelpunt. Over vijf dagen staat de Limburgse derby op het programma en neemt onze ploeg het thuis op tegen Fortuna Sittard.

VVV-Venlo - Sparta Rotterdam 0-1 ( 0 - 0 )
70. Da Graca 0-1 ed
Scheidsrechter: Bax
Geel: L. Duarte

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Da Graca, Swinkels (Gelmi/72 ), Kum (Hunte/82 ), Shabani (V.v.Crooy/46 ), Post, C.Donis (Janssen/59 ), Roemer, Arias, John
Sparta Rotterdam: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Meijers, Harroui, L.Duarte, Auassar (D.Duarte/34, Mijnans/46 ), Burger (Fortes/66 ), Engels (Emegha/66 ), Thy

mf2