Menu

Door naar de halve finale

woensdag 17 februari 2021

Een vreemde gewaarwording. Erve Asito in Almelo was deze woensdagmiddag 17 februari het decor van de TOTO KNVB kwartfinalewedstrijd tussen NEC Nijmegen en VVV-Venlo. Voor beide ploegen derhalve een uitwedstrijd, aangezien Koning Winter afgelopen week roet in het eten gooide en een dik pak sneeuw liet belanden in Stadion de Goffert.

Aan de aftrap in Almelo geen Thorsten Kirschbaum of Kristopher Da Graca. Beiden kampten met blessures, overgehouden aan de wedstrijd die de ploeg op Valentijnsdag afwerkte tegen FC Utrecht. Dat betekende dat Delano van Crooij wederom in het doel stond tijdens een bekerwedstrijd, iets wat reeds drie keer eerder dit seizoen voorkwam. De plek van Da Graca werd in Almelo ingenomen door Arjan Swinkels. Die laatste kreeg in de eerste minuut van de wedstrijd meteen de eerste bal voor zijn voeten. Hij dacht het leer +op het doel van keeper Branderhorst los te laten, maar de bal die hij in gedachten had, kwam niet los van zijn voeten. Het eerste gevaar voor NEC was dan ook geweken. De thuisploeg mocht aan de andere kant in de 5e minuut ook de eerste speldenprik uitdelen. Tavsan werd net buiten de 16-meter aangespeeld en legde aan voor een schot dat maar net voorlangs zeilde. Het was het begin van een enigszins nerveus eerste kwartier aan beide zijden. In de 15e minuut ontstond pas weer het eerste gevaar voor het NEC-doel, toen een doorgeschoten VVV-bal ogenschijnlijk in het doel gelopen kon worden door Vito van Crooij. Daarbij duwde hij Branderhorst echter te opzichtig in de rug.

VVV-Venlo kroop dichter en dichter richting het rood-groene doel. Tobias Pachonik nam in de 22e minuut het heft in handen en stoomde door over rechts. Hij behield het overzicht en speelde hard voor doel, waar Christos Donis zich had gepositioneerd. De Griekse middenvelder kapte de bal naar binnen en vuurde op de goal van Branderhorst, maar vond daarbij een NEC-been op zijn weg. Dat zorgde echter voor een kluts die precies goed viel voor de voeten van de Eredivisie-topscorer van het moment, Georgios Giakoumakis. Die aarzelde niet en werkte hard binnen in het dak van het doel: 0-1 voor de Venlonaren. En VVV trachtte meteen door te pakken. Vlak na het doelpunt bracht Zinedine Machach de bal via een rush tot aan de achterlijn. Zijn voorzet had Georgios Giakoumakis bereikt, ware het niet dat Barretto daar met de punt van zijn schoen nog net een stokje voor stak. Uit de corner werd geen gevaar gesticht, maar in de rebound verdiende VVV een vrije trap. Een minuut later slingerde Vito van Crooij de vrije bal in de zestienmeter. Deze werd eerst nog terug gekatapulteerd, waarna de bal opnieuw werd ingebracht en Tassos Donis aan de wandel ging over de zestienmeter. Hij werd onrechtmatig gestuit door een Nijmeegs been: weer een vrije trap. Ditmaal op een nóg kansrijkere positie. Een prooi voor Vito van Crooij. Zijn welgemikte trap eindigde even later over de achterlijn, omdat er wederom een verdediger van NEC tussen zat.

In de 34e minuut trachtte Jako keeper Branderhorst te verschalken met een Griekse hoogstandje: een omhaal van buiten de 16. Die vloog weliswaar op doel, maar kon de Nijmeegse goalie niet in verlegenheid brengen. Deed NEC dan niets terug? Jawel, wederom een schot, tien minuten voor rust, van Tavsan deed Delano van Crooij echter niet sidderen. Dat deed de botsing van enkele momenten later tussen Janga en Arjan Swinkels wel. De beide kemphanen kletsten tijdens een kopduel letterlijk met de hoofden tegen elkaar. Swinkels bleef de navolgende minuten roerloos liggen op het gras van Erve Asito. Hij werd behandeld door de clubarts maar kon even later gelukkig verder. En zo eindigde de eerste helft met een 0-1 voorsprong voor de uitploeg.

In de rust hielden zowel trainer Rogier Meijer als Hans de Koning hun wissels op de bank. Dat betekende een ongewijzigde veldsamenstelling. In de eerste minuut van het tweede bedrijf werd Vito van Crooij twee keer door het midden bereikt, met uitzicht op doel van de Nijmegenaren. De eerste keer wist El Karouani nog te redden, de tweede keer kon Van Crooij net niet bij de bal van Georgios Giakoumakis. Het was de opmaat naar de tot dan toe grootste kans van de tweede helft, waar Leon Guwara in de 48e minuut over links door Jako op avontuur werd gestuurd. Zijn harde voorzet werd vervolgens echter twee keer op rij maar half geraakt door een Venloos been. Eerst was het Tassos Donis die het leer half beroerde, vervolgens kon Vito van Crooij niet secuur afdrukken. Toch een hele grote kans voor VVV-Venlo om de voorsprong te verdubbelen.

NEC stelde daar vijf minuten later een schot van Tavsan tegenover. Hij testte Delano van Crooij van net buiten de zestien. Die was echter op zijn post. Enkele minuten later was daar Janga met het doelpunt toen bij een geelzwarte carambole Roy Gelmi en Tobias Pachonik over elkaar heen vielen, na licht vasthouden van de spits. Het schot van de Nijmeegse spits was Delano van Crooij ditmaal wél te machtig: 1-1. En zo kon VVV-Venlo weer van voor af aan beginnen en ging de ploeg van trainer Hans de Koning op zoek naar een hernieuwde voorsprong. Dat deed het met fris bloed in de gelederen: Meritan Shabani en Torino Hunte waren in de 65e minuut de vervangers van Zinedine Machach en Tassos Donis.

Toen Vito van Crooij er in de 69e minuut vantussen ging over rechts, kozen Georgios Giakoumakis en Meritan Shabani goed positie voor het doel. Het schot van de huurling van ‘The Wolves’ ging echter via een NEC-been naast het doel. Uit de corner wisten zowel Torino Hunte als Leon Guwara niet van afstand op het doel van Branderhorst te mikken. Jako kwam een moment later wel tot afwerken op het doel van de Nijmegenaren, maar zijn halve omhaal miste de snelheid om doeltreffend te worden.

In de 82e minuut mocht Vito van Crooij aanleggen voor een vrije trap. Zijn wippertje belandde in de vijfmeter, waar Giakoumakis een teenlengte te kort kwam om de bal de juiste richting in de sturen. Slechts twee minuten later was zijn broer, Delano van Crooij, belangrijk met een knappe redding van de gevaarlijkste man aan Nijmeegse zijde: Tavsan. En zo golfde het spel op en neer. Ook VVV ging op zoek naar de overwinning en daar was ineens de grootste kans van de tweede helft. Een goede voorzet van Leon Guwara belandde recht op het hoofd van de volledig vrijstaande Vito van Crooij, die niet genoeg vaart aan de bal kon geven met z’n hoofd.

In de laatste minuut van de blessuretijd kwamen we goed weg. Okita kon recht op het doel van Van Crooij aflopen, maar besloot met rechts te punteren. Zijn poging belandde naast het doel en de ontlading was daar. In de blessuretijd leek VVV nog vol voor de winst te gaan. De goed invallende Shabani stuurde Vito van Crooij diep. Die laatste probeerde de keeper te omsingelen, maar had daar te veel tijd voor nodig. Het was een echte kansenregen, want paar secondes later was daar Shabani met opnieuw de voorzet. Ditmaal was het Giakoumakis die de bal kopte, maar het doel niet wist te vinden. En dus.. gelijkspel en verlengen!

Verlenging
Nog een halfuur alles geven, dat was de taak voor onze mannen. Het resulteerde in een ongevaarlijke pogingen op doel. Ook NEC dreigde, maar bleek uit een corner ongevaarlijk. De verlenging was een ‘echte’ vechtwedstrijd geworden. Een op-en-neer golvend spelbeeld in een typisch spannende bekeravond. Spannend werd het ook even voor Roy Gelmi die aanvaller Janga hard onderuit haalde aan de zijkant van het veld: gele kaart. Even later zou hij gewisseld worden voor Steffen Schäfer. Maar eerste was daar in de laatste minuut van het eerste kwartier nog Shabani. De handige dribbelaar ontving de bal van Giakoumakis, verschafte zichzelf wat ruimte en schoot vanaf randje zestien beheerst binnen!

Wat volgde was een enorm spannende tweede helft van de verlenging. Een kwartier volhouden met slechts één doelpunt verschil. Vele supporters, in Limburg achtergebleven, zullen het puntje van de stoel zeker gevoeld hebben. Grote kansen voor NEC kwamen er echter niet meer. Wél voor VVV dat de wedstrijd had kunnen beslissen. Eerst werd Christos Donis vrijgespeeld. Zijn schot werd gekeerd door Branderhorst. Twee minuten later was daar opnieuw Shabani. Met een heerlijke solo liet hij enkele verdedigers achter zich, maar opnieuw was daar de Nijmeegse keeper. Het aftellen van de secondes was begonnen, al leken die tergend langzaam te gaan… Maar na twee minuten blessuretijd klonk daar ein-de-lijk het fluitsignaal van scheidsrechter Manschot en dus staat VVV voor de derde keer in de geschiedenis in de halve finale van de KNVB Beker

NEC Nijmegen - VVV-Venlo 1-2 ( 0-1 )
23. Giakoumakis 0-1, 57. Janga 1-1, 105. Shabani 1-2
Scheidsrechter: Manschot
Geel: Vet,El Karouani, Odenthal (NEC), Swinkels, Gelmi (VVV-Venlo)

NEC Nijmegen: Branderhorst, v.Rooij, Barreto(Baeten/106 ), Odenthal, El Karouani, Okita (Fase/99 ), Vet (Lartey Sanniez/115 ), Bruijn, Sellouf (Beekman/80 ), Tavsan (De Wolf/106 ) ,Janga

VVV-Venlo: D.v.Crooy, Pachonik, Gelmi(Schäfer/105+1 ), Swinkels (Kum/86 ), Guwara, Post, Machach (Hunte/66 ), C.Donis(Shabani/66 ), V.v.Crooy, Giakoumakis, A.Donis

mf2