Menu

VVV-Venlo in slotfase onderuit

vrijdag 13 augustus 2021

VVV keert met lege handen terug uit Oss. Diep in blessuretijd was het Stephen Buyl die de Venlonaren in rouw dompelden. VVV keek vanaf de 61ste minuut tegen een achterstand aan na een doelpunt van Justin Mathieu, maar leek in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een punt veilig te stellen via een eigen doelpunt van Jan Lammers. Daarmee blijft VVV steken op een puntje.

Exact drie maanden na de laatste uitwedstrijd in de Eredivisie ging VVV op bezoek in Oss. Trainer Jos Luhukay had een basisplek ingeruimd voor debutant Thijme Verheijen, die als linkerspits zijn opwachting maakte. Met naast Verheijen ook Wassim Essanoussi, Simon Janssen en Yahcuroo Roemer startten de Venlonaren met maar liefst vier spelers uit de eigen opleiding aan de wedstrijd. Janssen startte als linksachter, terwijl aan de rechterzijde Tobias Pachonik zijn rentree maakte. Net als tegen NAC vormden Kristopher Da Graca en Brian Koglin het centrale duo voor doelman Lukas Zima. Op het middenveld werd Essanoussi in de rug gesteund door Kees de Boer en Mitchell Van Rooijen, terwijl Roemer en Verheijen gelegenheidsspits Joeri Schrooien flankeerden.

Na vier minuten was daar de eerste grote kans voor de Venlonaren. Gelegenheidsback Janssen pikte de bal op de eigen helft op en dribbelde het gehele middenveld over. Hij beëindigde zijn solo met een prima steekpass op Roemer, die op snelheid lag en vanaf rechts voorzette. De bal kwam net niet voor de voeten van de instormende chroijen en ook de doorgelopen architect van de aanval, Simon Janssen, kwam net te laat om het afgeslagen leer op te pikken. Het was wél meteen het signaal dat VVV-Venlo naar Oss was gekomen voor de volle buit. Dat werd in minuut acht nog maar eens onderstreept, toen Mitchell van Rooijen uit een hoekschop het keeper Alblas moeilijk trachtte te maken met een kopbal. Pas in de 18e minuut liet de thuisploeg wat van zich horen. Leidsman schoot, zwaar gehinderde door aanvoerder Da Graca op doel van Zima. Zijn schot ging echter naast. Het spel bleef op en neer golven.

Eerst was het Wassim Essanoussi die in de 38e minuut een heerlijke pegel losliet van zijn linker. Het leer spatte uiteen op de kruising boven doelman Alblas. In de tegenaanval schoot Margaritha stevig uit zijn slof. Zijn inzet joeg hij echter meters naast het doel. En ook youngster Verheijen dacht te kunnen juichten vlak voor rust. De voorzet van Schroijen was echter net op maat om door de 18-jarige binnen te worden gekopt. Al met al een boeiende eerste helft in Oss.

De Ossenaren kwamen furieus van de thee. Anders dan in de eerste helft, kroop de ploeg van trainer Bob Peeters niet in de schulp. In de 55e minuut had het 1-0 moeten staan voor de roodwitten. Sanchez zag de kanonskogel van zijn collega echter nooit aankomen en kopte de bal onbedoeld zowat het stadion uit, in plaats van in het lege doel. De ploeg van trainer Jos Luhukay mocht zich achter de oren krabben. De Venlonaren lieten zich in het eerste kwartier na rust afbluffen op felheid en wilskracht. En precies dat leidde in de 61e minuut tot een doelpunt van de thuisploeg. Een ingooi kwam ver in de zestienmeter terecht en werd met de borst teruggelegd op Mathieu, die doeltreffend uithaalde : 1-0. Op basis van de tweede helft een verdiende tussenstand. Nu moest VVV-Venlo eens te meer. Jos Luhukay bracht met een frisse Levi Smans voor de moegestreden Schroijen wederom een speler uit de eigen jeugd en bracht later ook nog Danny Post, Calle Johansson, Aaron Bastiaans en gelegenheidsspits Stan van Dijck binnen de lijnen. VVV ging met opportunistisch voetbal op zoek naar de gelijkmaker. Die viel in de 89ste minuut: de zoveelste bal die de doelmond van de Ossenaren werd ingepompt, werd door verdediger Lammers verkeerd getaxeerd. Hij kreeg de bal op zijn hoofd en werkte de bal over zijn eigen doelman Norbert Alblas in de kruising. Daarmee leek een punt veiliggesteld. Maar het slotakkoord was voor de Brabanders via invaller Buyl. Meteen van de aftrap brachten de Ossenaren de bal nog eens naar voren en was het Buyl die het beste oplette. Bij de tweede paal werkte de aanvaller de bal in het doel, waarmee Top Oss zich in een klap tot koploper van de Keuken Kampioen Divisie bombardeerde en de Venlonaren zonder punten terug moesten naar De Koel.

TOP Oss - VVV-Venlo 2-1 ( 0-0 )
61. Mathieu 1-0, 89. Lammers 1-1 ed, 90+2 Buyl 2-1
Scheidsrechter: Oostrom
Gele kaart: Buyl, Post

mf2